Porubjak: Takéhoto ministra nechceme

"Táto výzva je normálne vyslovenie nespokojnosti," hovorí Martin Porubjak, dramaturg Slovenského národného divadla. Stál pri zrode výzvy na odvolanie ministra kultúry Františka Tótha. "Je tu mnoho skupín ľudí, ktorí neprijímajú s veľkým nadšením kroky ministerstva," pokračuje Porubjak.

12.01.2006 00:00
debata

Minister František Tóth nemieni reagovať na výzvu na jeho odvolanie, lebo ju považuje za nekonkrétnu. Aké argumenty teda môžete predložiť?
Poslednou kvapkou bolo dianie okolo Slovenského centra dizajnu. V liste, ktorým dizajnéri bránia svoju riaditeľku, uvádzajú deväť vecných argumentov. A mne napríklad stačilo, keď pán minister zmenšil pamiatkovú zónu v centre Bratislavy.

Máte pocit, že minister Tóth koná v inom záujme, ako v záujme kultúry?
To je otázka pre pána ministra.

Bol by to však jednoznačný argument na jeho odvolanie.
Ministerstvo sa pokúša predať budovu DPOH, ktorú vyhlásilo za prebytočnú. Našťastie sa zdá, že nakoniec zostane pre kultúru. Kvôli Novostavbe SND zase vznikla správcovská spoločnosť, ktorá má rozhodovať o tom, čo sa bude v tej budove hrať. Divadlo tam má byť prakticky v podnájme, s čím nemožno súhlasiť. A to je stanovisko celého SND.

Bojujete teda predovšetkým za divadlo?
Výzvu podpísali najrôznejší umelci a nielen umelci. Je tu mnoho skupín ľudí, ktorí neprijímajú s veľkým nadšením kroky ministerstva. Je to normálne vyslovenie nespokojnosti.

Vo výzve sa píše, že minister zjavne nechápe zmysel a význam pôsobenia kultúrnych inštitúcií a kultúry vôbec. Čím to môžete podložiť?
Minister chce zaviesť princíp prideľovania peňazí podľa návštevnosti. Neviem, či sa dá posudzovať napríklad nejaká galéria, ktorá má mnoho ďalších funkcií okrem vystavovania, podľa návštevnosti. A určite nie podľa návštevnosti, ktorú bude ktokoľvek vidieť pri jednej náhodnej návšteve.

A z čoho vychádzate, keď píšete, že minister Tóth nie je schopný viesť dialóg na odbornej úrovni?
Zo stretnutí kvôli správcovskej spoločnosti Novostavby. Jeho argumenty o jej možnom fungovaní boli veľmi nekompetentné. Na viac ráz položenú otázku, aby uviedol jediný príklad na svete, kde divadlo ako SND existuje takým absurdným spôsobom, aký navrhuje, ani raz neodpovedal. Nie je navyše jasné, prečo by mali z jednej príspevkovej organizácie akou je SND vzniknúť dve, teda správcovská spoločnosť a SND. S niečím takým by azda nemohlo súhlasiť ani ministerstvo financií.

V závere výzvy požadujete, aby bola kultúrna obec prizvaná pri výbere ďalšieho ministra kultúry. Kto by ním mal byť?
Niekto, kto nenapĺňa dôvody, pre ktoré žiadame odvolanie ministra Tótha.

debata chyba