Tóth: Najskôr bola výzva, potom dôvody

Personálne výmeny v rezorte sa podľa ministra kultúry SR Františka Tótha majú robiť tak, ako to urobil v prípade generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Dušana Jamricha.

15.01.2006 15:52 , aktualizované: 16:46
debata

„Ja som to nekomentoval, pán riaditeľ to nekomentoval, dohodli sme sa bez iskrenia,“ pochvaľoval si minister situáciu, kedy sa verejnosť nedozvedela jasný dôvod Jamrichovho odvolania. „Nemá význam vyťahovať špinavé prádlo,“ odpovedal na otázku, či sú dôvody odvolania tajné.

Podľa neho si všetko povedia na pracovných skupinách. „Na jednej strane som odvolal riaditeľa, ale zákon mi dáva možnosť, aby som sa nikoho nepýtal a vymenoval nového. Tohto stredovekého práva som sa dobrovoľne vzdal a delegoval som ho na novú dozornú radu,“ pochválil sa Tóth.

Podobne sa minister nechce „prestreľovať cez médiá“ ani v prípade generálnej riaditeľky Slovenského centra dizajnu Kataríny Hubovej, ktorú požiadal, aby odstúpila. Ani dnes nepovedal dôvod. Uviedol len toľko, že „nemôže riaditeľka riadiť inštitúciu tak, že na jednej strane je skupina dizajnérov spokojná so všetkým, na druhej strane ministerstvo výrazne nespokojné.“

Podľa jedného zo zástupcov výzvy na Tóthovo odvolanie Martina Porubjaka mali dizajnéri pocit, že sú za žiadosťou o Hubovej odstúpenie skôr osobné dôvody generálneho riaditeľa sekcie umenia Martina Mašeka. „Tam je základný nedostatok akejkoľvek komunikácie o takomto závažnom rozhodnutí,“ konštatoval dramaturg Slovenského národného divadla Porubjak. „Ja som ponúkol dizajncentru, dajte návrhy, ako situáciu riešiť,“ reagoval Tóth. O akú situáciu išlo, nespresnil. Naposledy sa so Slovenským centrom dizajnu dohodol, že vymenia svojich vyjednávačov, teda stiahol z rokovaní Mašeka. Na komunikáciu majú obe strany mesiac, dovtedy podľa Tótha nebudú situáciu komentovať.

Umelcom Tóth vytýka, že najprv skoncipovali výzvu na jeho odvolanie, a potom doplnili dôvody. „Mali najprv prísť s nejakým varovaním, mali prísť jednať,“ hovorí Tóth. „S Tóthom sme sa predstavitelia Činohry Slovenského národného divadla stretli niekoľkokrát a tam sme nadobudli presvedčenie, že to nie je človek na správnom mieste,“ oponoval mu Porubjak. Ich argumenty boli prijímané nekonštruktívne a minister stále opakoval svoje predstavy.

Na jednom zo stretnutí podľa Porubjaka minister súboru Slovenského národného divadla predstavil budúceho riaditeľa Správcovskej spoločnosti, ktorý „vyvolal u časti súboru zdesenie a u časti smiech“. Založenie Správcovskej spoločnosti v Slovenskom národnom divadle je kameňom úrazu medzi ministerstvom a Slovenským národným divadlom. Členovia Sloven­ského národného divadla ešte pod Jamrichovým vedením odmietli, aby o využití priestorov novostavby Slovenského národného divadla rozhodoval niekto iný, ako samotné divadlo.

Minister za výzvou vidí politické pozadie

Politické pozadie má podľa ministra kultúry SR Františka Tóth výzva umelcov na jeho odvolanie. Zatiaľ ju podpísalo asi 135 ľudí.

„Ja v tom cítim, že niekto časti signatárov podkuruje politicky,“ povedal Tóth. Niektoré pramene idú podľa neho z ANO, konšpiračný duch môže ísť aj od ľudí, ktorých poslal preč z ministerstva kultúry.

Porubjak Tóthove podozrenia za seba i svojich známych odmieta. „To nie je iniciatíva opozície, to je absurdné. Ja som bol volič koalície ale kvôli tomu nebudú pre mňa ľudia v koaličných štruktúrach posvätné kravy,“ reagoval dramaturg a režisér SND Porubjak. Je presvedčený, že ak rezort vedie človek, s ktorým sú ľudia nespokojní, môže svoj názor vysloviť. Tóth pripustil, že výzvu mnohí zo signatárov podpísali v dobrej viere pomôcť kultúre. Zopakoval však, že nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť. Medzi 10 konkrétnymi bodmi, ktoré spísali umelci, podľa neho nie sú závažné dôvody.

Tóth zakladá nový politický subjekt

Okrem rezortu kultúry sa Tóth v týchto dňoch venuje zakladaniu nového politického subjektu. Dnes povedal, že vznik novej liberálnej strany vyhlási v priebehu desiatich dní. O menách jej členov stále nechce hovoriť, lebo „pytačky prebiehajú“. „Nebude to postavené na poslaneckom klube, ale na nových ľuďoch,“ odpovedal na otázku, či ho podporia kolegovia z Lintnerovej platformy. Hoci už stranu nezakladá s Ľubomírom Lintnerom, ako pôvodne avizovali, nezatvára pred ním dvere. „Chcel by som byť lídrom, minimálne prípravného výboru, po sneme uvidíme,“ povedal Tóth.

Nová liberálna strana bude za nižšie dane a odvody a za „slobodu rozhodovania človeka, ktorý nechce byť manipulovaný ideológiou“.

debata chyba