František Tóth: Vytváram podmienky na rozvoj kultúry

Časť umeleckej obce žiada jeho odvolanie kvôli nekompetentnosti a chybám v práci rezortu. On sa bráni, obvinenia odmieta a odstúpiť nemieni. Na vaše otázky odpovedal v online rozhovore na Pravda.sk minister kultúry František Tóth.

17.01.2006 15:38 , aktualizované: 18.01.2006 16:12
debata

Kultúrna obec sa búri proti ministrovi kultúry SR Františkovi Tóthovi a vyzývajú na jeho odvolanie. Podľa nich totiž minister František Tóth zjavne nechápe zmysel a význam pôsobenia kultúrnych inštitúcií a kultúry vôbec. Rezort kultúry podľa jej tvorcov nemôže byť pokusným králikom v rukách agilného politika, člena „skupiny nezávislých poslancov“, ktorý disponuje výkonnou mocou bez politickej zodpovednosti za následky svojich rozhodnutí.

Jeho odvolanie žiadajú, lebo sa podľa nich ministerstvo kultúry pod vedením Františka Tótha vzďaľuje od napĺňania kľúčových dokumentov ako je Programové vyhlásenie vlády a Stratégia štátnej kultúrnej politiky. Trojicu najvyšších ústavných činiteľov, poslancov NR SR a členov vlády žiadajú, aby venovali náležitú pozornosť závažnému problému, ktorému v týchto dňoch kultúrna obec čelí v súvislosti s kvalitou a úrovňou vedenia rezortu kultúry.

Podľa Tótha má výzva umelcov politické pozadie.

„Ja v tom cítim, že niekto časti signatárov podkuruje politicky,“ povedal Tóth. Niektoré pramene idú podľa neho z ANO, konšpiračný duch môže ísť aj od ľudí, ktorých poslal preč z ministerstva kultúry.

Tóth pripustil, že výzvu mnohí zo signatárov podpísali v dobrej viere pomôcť kultúre. Zopakoval však, že nevidí dôvod, prečo by mal odstúpiť. Medzi 10 konkrétnymi bodmi, ktoré spísali umelci, podľa neho nie sú závažné dôvody.

debata chyba