Popovič: Tóth manipuluje a tiež zavádza

Kultúrna obec sa búri proti ministrovi kultúry SR Františkovi Tóthovi. Jeho odvolanie požadujú umelci prostredníctvom výzvy. Na vaše otázky odpovedal hudobník Anton Popovič.

18.01.2006 17:35 , aktualizované: 19.01.2006 11:20
Anton Popovič Foto:
Zamyslený hudobník Anton Popovič odpovedá na vaše otázky v redakcii Pravda.
debata

Rezort kultúry podľa tvorcov výzvy nemôže byť pokusným králikom v rukách agilného politika, člena „skupiny nezávislých poslancov“, ktorý disponuje výkonnou mocou bez politickej zodpovednosti za následky svojich rozhodnutí.

„Ktorá politická strana vládnej koalície preberie zodpovednosť za nevyčísliteľné kultúrne a s tým súvisiace ekonomické a sociálne škody spôsobené nekvalifikovanými a nekompetentnými mocenskými zásahmi ministra a jeho úradníkov?“ pýtajú sa herci, spisovatelia, hudobníci i výtvarníci.

Jeho odvolanie žiadajú, lebo sa podľa nich ministerstvo kultúry pod vedením Františka Tótha vzďaľuje od napĺňania kľúčových dokumentov ako je Programové vyhlásenie vlády a Stratégia štátnej kultúrnej politiky. Trojicu najvyšších ústavných činiteľov, poslancov NR SR a členov vlády žiadajú, aby venovali náležitú pozornosť závažnému problému, ktorému v týchto dňoch kultúrna obec čelí v súvislosti s kvalitou a úrovňou vedenia rezortu kultúry.

„Osobnosti kultúrnej obce prejavili dobrú vôľu a akceptovali menovanie pána Ing. Tótha do funkcie ministra kultúry ako kandidáta vládnej koalície, hoci si uvedomovali jeho odbornú nekvalifikovanosť,“ uvádza sa v stanovisku viacerých známych osobností. Dúfali totiž, že využije svoje proklamované manažérske schopnosti v riadení rezortu. Dnes sa však jeho ministerstvo v rozpore so stratégiou štátnej kultúrnej politiky vyznačuje ideologizáciou. Tá sa podľa umelcov prejavuje príklonom k vulgárne chápanému ekonomickému liberalizmu, podľa ktorého trh určuje, ako má vyzerať kultúra. V riadení dlhodobo podhodnotenej a marginalizovanej kultúry minister Tóth podľa signatárov uplatňuje technokratický prístup v rozpore so základným poslaním ministerstva, ktorým je ochrana kultúrnej kontinuity a hodnôt vytváraných kultúrou v modernej demokratickej spoločnosti.

Umelci tiež žiadajú, aby zodpovedné orgány spolupracovali s predstaviteľmi kultúrnej obce pri obsadzovaní tohto postu na obdobie do parlamentných volieb v roku 2006. Výzvu je možné podporiť na e-mailovej adrese verejnost@gmail.com a na internetovej adrese www.changenet.sk, jej koordinátormi sú dirigenti Anton Popovič a Adrián Rajter spolu s dramaturgom Petrom Pavlacom.

debata chyba