Ľudia blízki politickým stranám zarábajú desaťtisíce korún

Úradníci na ministerstvách zarábajú mesačne aj niekoľko desiatok tisíc korún, na dobre platených miestach sú pritom často ľudia blízki politickým stranám. Ich zárobok sa pohybuje od zhruba 40-tisíc do takmer 80-tisíc korún v hrubom.

19.01.2006 00:00
debata

Hoci ide o peniaze daňových poplatníkov, štátne úrady donedávna mzdy a odmeny tajili. Odvolávali sa pritom na ochranu osobných údajov. Od januára to však už nie je možné, platí totiž novela zákona o slobodnom prístupe k informáciám, podľa ktorého sú tieto údaje verejné. Pravda ich zatiaľ získala z niektorých ministerstiev.

Ministri si do svojich úradov dosadzujú aj ľudí zo svojich politických strán. Viacerí funkcionári Demokratickej strany, ktorá sa ide zlúčiť s SDKÚ, pracujú na ministerstve práce. Kreslo ministra práce patrí SDKÚ a donedávna v ňom sedel šéf DS Ľudovít Kaník. Ministerskú kanceláriu vedie Stanislav Šotník z DS, jeho plat je okolo 61 500 korún.

Asi o dvadsaťtisíc viac má vedúca služobného úradu Elena Krausová, ktorá v roku 2002 kandidovala na primátorku za koalíciu SDKÚ-DS-ANO. Syn predsedu zmierovacej komisie DS a riaditeľ odboru záležitostí EÚ na ministerstve Pavol Juhás dostáva mesačne zhruba 37 800 korún. Všetci sa odvolávali na to, že prešli konkurzom.

Podľa analytika Pavla Haulíka by úradníci mali byť zväčša profesionáli. „Politickí nominanti, to je ukážka toho, akoby to z dlhodobej perspektívy nemalo fungovať,“ poznamenal Haulík. Podľa neho má minister právo priniesť si so sebou svojich spolupracovníkov. „Malo by však ísť o úzky okruh ľudí, tí by s ním mali aj odísť,“ dodal.

Ministerskú kanceláriu šéfa vnútra Vladimíra Palka z KDH vedie 28-ročný Vladimír Pčolinský, kedysi tlačový tajomník strany. Jeho plat je 76 450 korún. Šéfka komunikačného odboru Monika Kuhajdová kandidovala za KDH v regionálnych voľbách, na ministerstve zarába vyše 40-tisíc korún. Ešte do januára tam bol zamestnaný ako riaditeľ sekcie ekonomiky aj Martin Cebo z KDH za zhruba 75-tisíc mesačne. Hovorca Boris Ažaltovič, člen mládežníckej organizácie KDH, má plat 21 180 korún, aké odmeny mu boli vyplatené, nie je známe. Ich presnú výšku ministerstvo v jeho ani v ďalších prípadoch nezverejnilo.

Podľa Kuhajdovej títo pracovníci prešli výberovým konaním. „Okrem hovorcu, ktorý je len v dočasnej štátnej službe,“ spresnila.

Politické nominácie sú aj na ďalších úradoch. Generálnym riaditeľom Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny je Rudolf Sokol z SDKÚ, zarába okolo 53-tisíc korún, vlani navyše dostal dvestotisícové odmeny. Na Úrade vlády je napríklad ako štátny radca zamestnaný Károly Peczár, ktorý bol na kandidátke SMK, má plat vyše 40-tisíc korún. Podobne zarába aj splnomocnenec vlády pre zavedenie eura, kedysi kandidát SDKÚ na eurokomisára Ivan Štefanec, ktorý šéfuje aj vládnemu výboru pre Tatry.

Časť z oslovených ministerstiev a úradov sa sprístupneniu platov v určenom termíne vyhla. „Nezverejnenie platu, odmien, ako aj ďalších náležitostí, ktoré sú financované zo štátneho rozpočtu, je porušením zákona,“ povedala Zuzana Dlugošová z mimovládnej organizácie Občan a demokracia. Na opakovanú žiadosť Pravdy v lehote desiatich dní neodpovedalo ministerstvo školstva.

Národná rada požiadala o predĺženie lehoty na odpoveď, rovnako ako rezort obrany. Ten si vyžiadal desať dní navyše s tým, že platobné dekréty zamestnancov na tento rok ešte nie sú hotové. Zákon pritom dovoľuje predĺžiť termín na odpoveď len o osem dní, aj to v presne určených prípadoch. Podľa Dlugošovej platy medzi ne nepatria.

V určenej lehote odpovedali rezorty spravodlivosti, vnútra, zdravotníctva, životného prostredia a Úrad vlády. Platy riaditeľov sekcií sa tu pohybujú od zhruba 42-tisíc do 83-tisíc korún. Mzdy hovorcov sú od 21-tisíc až do asi 40-tisíc korún. Ďalšie ministerstvá a štátne úrady Pravda priebežne oslovuje.

Okrem štátnych úradov zverejniť príjmy svojich funkcionárov musí na požiadanie aj samospráva.

debata chyba