Život vojaka, ktorý prežil, nie je ohrozený

Kontrolné CT vyšetrenie mozgu Martina Farkaša, jediného vojaka ktorý prežil štvrtkovú leteckú haváriu, potvrdilo, že najvážnejší problém - nález opuchu mozgu sa nezhoršil. Podľa lekárov je v súčasnosti mimo akútneho nebezpečia.

20.01.2006 11:47 , aktualizované: 18:45
debata

„Edém mozgu pretrváva, ale táto liečba je záležitosť niekoľkých dní, takže pacient je naďalej v umelom spánku a napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Zatiaľ je stabilizovaný, budeme robiť pravidelné kontroly a uvidíme, aký bude ďalší postup,“ uviedol dnes na druhom popoludňajšom brífingu primár Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) FN Louisa Pasteura v Košiciach Peter Beluš. 

Pacientovi prednosta Kliniky úrazovej chirurgie Miroslav Kitka popoludní implantoval snímač intrakraniálneho tlaku. V súčasnosti je späť na OAIM s tým, že lekári mu kontinuálne kontrolujú vnútrolebečný tlak, ktorého hodnoty hovoria o jeho klinickom stave i stave mozgu. Podľa nich sa vedia orientovať v ďalšej terapii, diagnostike a prípadne rozhodnúť o ďalších postupoch. Vzhľadom na implantovaný snímač tlaku nie je potrebné pacientovi robiť v najbližších hodinách ďalšie CT mozgu.

Podľa profesora Kitku je nateraz mozgový tlak pacienta dobrý. „Je tam ešte stlačený hrudník, v dôsledku čoho môžu v nasledujúcich dňoch hroziť pľúcne komplikácie, ale z celkového chirurgického pohľadu je pacient stabilizovaný, nemá žiadne vonkajšie krvácanie. Bolo mu ošetrených niekoľko rán na hlave, tvári a pravej ruke. Bude naďalej sledovaný. V súčasnosti mu nehrozí žiadna chirurgická intervencia, takže je mimo akútneho nebezpečia,“ dodal Kitka.

 
debata chyba