Prezident vymenoval Fedora za nového ministra obrany

Prezident Ivan Gašparovič vymenoval doterajšieho štátneho tajomníka ministra obrany Martina Fedora za nového šéfa rezortu. Zároveň prijal demisiu jeho predchodcu Juraja Lišku.

01.02.2006 11:06 , aktualizované: 12:33
Fedor a Gašparovič Foto:
Prezident Ivan Gašparovič menuje Martina Fedora za nového ministra obrany.
debata

Ten sa rozhodol odstúpiť kvôli nedávnej tragickej leteckej nehode vojenského lietadla, pri ktorej zahynulo 42 ľudí.

Nový minister povedal, že ozbrojené sily by mali pod jeho vedením plniť hlavne tri úlohy: zachovávať obranyschopnosť krajiny, zapájať Slovensko do medzinárodného krízového manažmentu a pomáhať pri odstraňovaní následkov prípadných prírodných katastrof. „NATO a Európska únia zostávajú pre mňa základnými piliermi bezpečnosti Slovenskej republiky,“ zdôraznil Fedor.

Prezident Gašparovič poďakoval Fedorovmu predchodcovi za jeho dvojročné pôsobenie vo funkcii. „Udalosti posledných dní na Slovensku sú skutočne tragické. Napriek tomu vám chcem, pán exminister, vyjadriť poďakovanie za dobu, počas ktorej ste pôsobil na ministerstve obrany,“ povedal. Pripomenul, že aj vďaka nemu postupovali zmeny v ozbrojených silách rýchlym tempom a že si armáda získala dôveru aj medzi občanmi.

Tridsaťjedenročného Fedora navrhlo do funkcie vedenie SDKÚ premiéra Mikuláša Dzurindu. Post ministra obrany podľa koaličnej zmluvy patrí tejto strane.

Fedor sa stal už tretím ministrom obrany od roku 2002. Zároveň bude najmladším členom kabinetu premiéra Dzurindu a najmladším šéfom tohto silového rezortu v histórii Slovenskej republiky.

Profil ministra obrany Martina Fedora

Nový minister Martin Fedor sa stal najmladším členom kabinetu premiéra Mikuláša Dzurindu. Rovnako ako jeho predchodca Juraj Liška, ktorý odstúpil po najväčšej leteckej katastrofe, aj Fedor je považovaný za Dzurindovho verného spojenca. Už ako 24-ročný ho v roku 1998 sprevádzal na známej predvolebnej cyklotúre okolo Slovenska

Rok 1998, keď sa Fedor pridal ku skupine mladých ľudí podporujúcich Dzurindu ešte ako opozičného predáka, odštartoval jeho politickú kariéru. Keď sa stal Dzurinda v tom roku premiérom, zveril Fedorovi vedenie svojej kancelárie na úrade vlády.

Absolvent univerzitného štúdia medzinárodných vzťahov sa uprostred minulého volebného obdobia začal viac venovať politike a z úradu vlády odišiel pracovať do novo založenej premiérovej SDKÚ. V najsilnejšej vládnej strane viedol oddelenie medzinárodných vzťahov. Stál aj pri založení mládežníckej organizácie tejto strany, ktorá vystupuje pod názvom Nová Generácia.

V roku 2003 si Fedor na chvíľu vyskúšal prácu v diplomatických službách, a to na konzulárnom oddelení v írskom Dubline. Odtiaľ už zamieril na ministerstvo obrany. V júni 2003 sa stal druhým mužom rezortu, keď z postu štátneho tajomníka odišiel do diplomatických služieb Rastislav Káčer.

Keď sa minulý týždeň minister obrany Juraj Liška rozhodol rezignovať na svoju funkciu, Fedorova nominácia nebola žiadnym prekvapením. Vážnejšie námietky proti nej nezazneli ani od opozície, dôvodom sú pravdepodobne blížiace sa parlamentné voľby.

Tridsaťjedenročný Martin Fedor sa narodil 4. marca 1974 v Považskej Bystrici. Je slobodný, ovláda anglický jazyk.

debata chyba