Homosexuáli v SR veria, že zákon prejde

Homosexuáli a lesbičky si nedokážu predstaviť, že by na Slovensku neprešiel zákon o registrovanom partnerstve. Nádeje opierajú o právne skúsenosti z mnohých európskych krajín a o rastúcu toleranciu slovenskej verejnosti voči tejto menšine.

03.02.2006 17:11
debata

Parlament ale zatiaľ o tejto téme mlčí, zákon ešte nie je ani pripravený.

„Pre nás je budúcnosť viac menej jasná. Samozrejme, nevieme, v akých časových reláciách, ale budúcnosť je, že zákon bude schválený, tým sme si istí,“ povedala Hana Fábry, hovorkyňa Iniciatívy Inakosť, ktorá na Slovensku presadzuje spolužitie bez diskriminácie sexuálnych menšín.

Začiatkom roka Inakosť iniciovala petíciu za uzákonenie registrovaného partnerstva. Podľa Fábry sa pod výzvu podpísalo už niekoľko tisíc ľudí. „V tomto štádiu oslovujeme osobnosti, ktoré by nás mohli podporiť. Medzi inými nás podporuje aj herečka Magda Paveleková,“ dodala Fábry.

Sociologička Zora Bútorová z Inštitútu pre verejné otázky si myslí, že prijatie zákona by bolo pre Slovensko krokom k humánnejšej spoločnosti. „Prijatím zákona o registrovanom partnerstve by naša spoločnosť vyjadrila podporu a uznanie tým dvojiciam, ktoré sa rozhodli pre spoločný život založený na láske, vernosti, pomoci a vzájomnej podpore,“ povedala Bútorová. Dodala, že v tom sa neodlišujú od heterosexuálnych pá­rov.

Aktivisti obhajujúci práva sexuálnych menšín vychádzajú zo skúseností iných krajín, ako napríklad Španielska, Británie alebo Holandska, v ktorých zákon platí. V Českej republike čaká zákon na podpis prezidenta.

Podľa Fábry úspech záleží na vytrvalosti aktivistov a rozložení politických síl. Pretrváva totiž názor, že pokiaľ bude vo vláde KDH, nie je šanca na jeho schválenie. Podporu registrovanému partnerstvu programovo vyslovuje len Aliancia nového občana, ktorá sa pravdepodobne po voľbách do parlamentu nedostane.

„My sme tvrdohlaví, trpezliví a robíme to už roky a ďalšie roky to robiť budeme. Takže si nepripúšťame, že by zákon nebol schválený,“ hovorí Fábry.

Poslankyňa Eva Černá z Aliancie nového občana potvrdila, že strana homosexuálov podporí. „Verím, že slovenský národ nie je tak konzervatívny a neoblomný, aby nedokázal byť tiež tolerantný k iným. Keď to dokázali v Českej republike, nevidím, prečo nie na Slovensku,“ povedala. Poslankyňa za KDH Mária Sabolová je proti.

Partnerstvo dvoch ľudí rovnakého pohlavia je, podľa nej, neprirodzené. A neobstoja ani „ekonomické“ argumenty, že sobáša uľahčia homosexuálom praktický život.
Podľa odborníkov tvoria vo svete homosexuáli a lesbičky asi štyri percentá populácie. Oficiálny odhad, koľko je takýchto ľudí medzi Slovákmi, podľa Fábry, neexistuje. „My si myslíme, že je to viac, ale nemáme čím operovať, neexistujú prieskumy,“ doplnila.

Podľa prieskumov bruselského inštitútu CEORG z októbra 2005, podporilo registrované partnerstvo na Slovensku 39 percent respondentov, 53 percent ho odmietlo a osem percent odpovedalo vyhýbavo. Keď však na rovnakú otázku odpovedali respondenti, ktorí osobne poznajú osobu s homosexuálnou orientáciou, podpora dosahovala 61 percent.

„Vytvára sa tak bludný kruh: čím sú sexuálne menšiny menej viditeľné, tým menšiu šancu má heterosexuálna väčšina na to, aby ich pochopila, aby prijala to, v čom sú iní,“ povedala sociologička.

Doteraz jediný pokus umožniť sobáše ľudí s rovnakým pohlavím urobil v roku 2002 bývalý poslanec za Stranu demokratickej ľavice Milan Ištván. Podľa neho by slovenským homosexuálom mohlo pomôcť, keby sa za ich práva postavila verejne známa osobnosť.

debata chyba