Kusý: Je to výstraha extrémistom

Rozpustenie Slovenskej pospolitosti - Národnej strany je podľa politológa Miroslava Kusého výstrahou pre iné extrémistické skupiny, ktoré sa snažia zlegalizovať svoju činnosť.

01.03.2006 16:25
debata

Najvyšší súd dnes rozpustil Slovenskú pospolitosť-Národnú stranu kvôli tomu, že jej politická činnosť je v rozpore s Ústavou SR. Ide o historicky prvý prípad, keď najvyšší súd rozpustil politickú stranu na Slovensku po roku 1993. „Dúfam, že sa tento krok stane precedensom, pretože extrémizmu treba vytvoriť určité hranice,“ povedal Kusý.

Podnet na rozpustenie strany sa podľa Kusého nestane spôsobom politického boja. „Podnety tu boli aj v minulosti. Súdne orgány by to mali zvažovať bez emócií,“ dodal.

Napriek tomu, že sa členovia strany chcú zúčastniť na voľbách do Národnej rady SR 17. júna, nezohrajú podľa Kusého významnú rolu. Slovenská pospolitosť-národná strana mohla podľa neho osloviť voličskú základňu SNS, ale keďže sa národovci v poslednom období konsolidovali, nedá sa očakávať, že by im odobrala voličov. Pripustil, že členovia Slovenskej pospolitosti sa objavia na kandidátke iných strán. „Nie sú tam však výrazné osobnosti, ktoré by mohli znamenať prínos,“ dodal. Kusý nepredpokladá, že členovia už rozpustenej Slo­venskej pospo­litosti stihnú zaregistrovať do termínu podania kandidátok novú stranu.

Viacerí členovia Slovenskej pospolitosti – Národnej strany, medzi inými aj „vodca“ a tiež „pobočník vodcu“ Ján K., v súčasnosti čelia obvineniam z trestných činov podpory a propagácie hnutí smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd občanov.

debata chyba