Dzurinda sa zbavil väčšiny klubu

Väčšina poslaneckého klubu SDKÚ sa nedostala na zvoliteľné miesta volebnej kandidátky SDKÚ. Z doterajších poslancov sa do prvej dvadsiatky dostalo len šesť mien.

09.03.2006 00:00
debata

Mikuláš Dzurinda sa obklopil jemu blízkymi ľuďmi. Trojkou sa stala Iveta Radičová, ktorá na poste ministra práce minulý rok po viacerých škandáloch vystriedala Ľudovíta Kaníka. Ten sa na kandidátku nedostal a ani ju s ďalšími piatimi ľuďmi z Ústrednej rady SDKÚ nepodporil. Jeho DS sa pritom nedávno zlúčila s SDKÚ.

„Náš vrcholový tím je výrazne obnovený. Túto kandidátku schválila drvivá väčšina členov rady,“ komentoval rozhodnutie SDKÚ Dzurinda. V prvej dvadsiatke má SDKÚ tri nové mená. Ľuboš Micheľ, Tatiana Rosová a Katarína Cibulková.

Bývalý šéf Coca-Coly na Slovensku Ivan Štefanec sa dostal medzi najvyšších desať. SDKÚ Štefanca presadzovala na komisára Európskej únie a v roku 2004 sa stal tajomníkom vládneho výboru na obnovu Vysokých Tatier, v súčasnosti je splnomocnencom vlády pre zavedenie eura. Futbalový rozhodca Ľuboš Micheľ je na 11. mieste. Po ňom nasleduje ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá bola predtým nominantom KDH na poste štátnej tajomníčky tohto ministerstva. Rada Žitňanskú obsadila namiesto advokáta Ernesta Valka, ktorý s kandidatúrou počítal. Štrnástkou je Magda Vášáryová, štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí. Vlani pri nástupe do funkcie sa dostala do problémov, keď v súvislosti s návštevou prezidenta USA Georgea Busha nevedela odpovedať na otázky médií, s tvrdením, že si vybaľuje kufre. Neskôr si Nórske kráľovstvo pomýlila s republikou a nevedela, že Irán susedí s Tureckom.

Dzurinda dal do prvej dvadsiatky päť žien, pred štyrmi rokmi tam boli tri. Na kandidátku si Dzurinda zobral aj Tatianu Rosovú, ktorá po voľbách 1998 pracovala ako externá poradkyňa premiéra. Jej manžel vlastní agentúru Markant. Tá robila prieskumy pre odbor, ktorému Rosová šéfovala na Úrade vlády. Na 19. mieste je Katarína Cibulková, advokátka z Piešťan.

Vyradený Kaník odchádzal zo zasadnutia SDKÚ sklamaný. „To, že nie som na kandidačnej listine, bolo rozhodnutie Mikuláša Dzurindu. My budeme pokračovať v politickej práci,“ dodal.

Podľa aktuálneho prieskumu MVK by SDKÚ získala vo voľbách 8,4 percenta, teda 14 poslaneckých kresiel. Pred štyrmi rokmi obsadila 28 mandátov. Zo známych mien na zvoliteľných miestach nie sú Roman Vavrík, Libuša Martinčeková, Tibor Tóth.

debata chyba