Podmienkou KDH je boj proti korupcii

Kresťanskodemokratické hnutie po parlamentných voľbách nebude podľa svojho predsedu Pavla Hrušovského spolupracovať a nepôjde do koalície so žiadnou politickou stranou, ktorá by chcela úroveň prijatí protikorupčných opatrení meniť alebo rušiť.

25.04.2006 11:57
debata

Podpredsedovia KDH Vladimír Palko a Daniel Lipšic prezentovali výsledky v oblasti korupcie, ktoré sa dosiahli v rezortoch vnútra a spravodlivosti vďaka nimi predloženými zmenami. Zákonne zmeny a opatrenia predložili ešte ako ministri vnútra a spravodlivosti. Ako povedali, z 19 prijatých opatrení, 18 bolo z dielne ministrov KDH  15 predložil rezort spravodlivosti a tri ministerstvo vnútra.

Politici KDH sa vyjadrili aj k dávaniu úplatkov. Pokiaľ akékoľvek plnenie, či už peňažné alebo vecné, slúži na ovplyvnenie konania osoby, ktorá toto plnenie dostáva, ide o korupciu. Korupcia nie sú len miliónové čiastky. Aj vecné plnenie je korupciou, ak je motivované snahou ovplyvniť rozhodnutia alebo konanie dotknutej osoby, zdôraznil Lipšic. Podľa neho nemožno považovať za korupciu, ak niekto ako vďačnosť dá napríklad po lekárskom zásahu produkt z vlastnej záhrady. Iné je to v zdravotníctve, ak lekári vystupujúci v televízii, žiadajú úplatky predtým, ako operáciu vykonanú. A bez neho ju ani neurobia. A to je vážny problém, konštatoval. 

Volebný program, ktorý uviedol Lipšic, obsahuje aj ďalšie opatrenia v tejto oblasti. Je to zavedenie trestnej zodpovednosti právnických osôb, sprísnenie zákona o konflikte záujmov, zúženie poslaneckej imunity, efektívne využívanie zákona o preukazovaní pôvodu majetku, zavedenie nového prvku do Trestného zákona, podľa ktorého by v prípade odsúdenia pre organizovaný alebo drogový zločin automaticky pripadal do úvahy obligatórne trest prepadnutia majetku.

debata chyba