Národniari sa boja manipulácie s hlasmi

Slovenská národná strana sa obáva manipulácie s hlasmi v júnových parlamentných voľbách. Na tlačovej konferencii to povedala podpredsedníčka strany Anna Belousovová. Precedensom podľa nej môžu byť voľby starostu v bratislavskej mestskej časti Petržalka.

18.05.2006 11:56
debata

Aktivisti tam vraj pred volebnými miestnosťami ponúkali za hlas pre víťazného kandidáta Petra Matúšku elektrické spotrebiče. O možných manipuláciách volieb hovoril tento týždeň aj líder opozičného Smeru-sociálna demokracia Robert Fico. (viac v článku Smer-SD má obavy z falšovania****)

„Sme toho názoru, že ak sa táto kauza nevyrieši objektívne a v zmysle zákonov, môže sa stať veľmi nebezpečným precedensom aj v parlamentných voľbách,“ povedala podpredsedníčka SNS o voľbách v Petržalke. Strana podľa nej podala na Generálnu prokuratúru trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie z marenia volieb. Kritizovala i postup Ústrednej volebnej komisie, ktorá výsledky volieb v Petržalke uznala.

Podľa Belousovovej existujú náznaky, podľa ktorých by parlamentné voľby mohli byť naozaj zmanipulované, a preto chce jej strana iniciovať stretnutie všetkých parlamentných opozičných strán, ktoré by sa dohodli na spoločnom postupe.
SNS tiež kritizovala Stranu maďarskej koalície (SMK), ktorá podľa strany v tomto volebnom období porušovala takzvané Benešove dekréty.

„Pozemkové úrady, napríklad v Galante, obchádzali túto legislatívu, a vydávali v rámci reštitúcií pôdu osobám alebo následníkom osôb, ktoré boli odsunuté z územia Slovenska za spoluprácu s fašizmom,“ tvrdil podpredseda SNS Jaroslav Paška.
Šéfom obvodného pozemkového úradu v Galante bol člen SMK Ladislav Borovszký, tento rok ho Špeciálny súd odsúdil za korupciu na štyri roky väzenia.

debata chyba