Chcú otvoriť Benešove dekréty

Za jednu z priorít považuje SMK vo svojom volebnom programe riešenie dôsledkov povojnových Benešových dekrétov. Podľa maďarskej koalície by malo dôjsť k morálnemu a finančnému odškodneniu ľudí, ktorých sa to dotýka.

19.05.2006 18:53
debata

V období rokov 1945 až 1948 boli podľa vicepremiéra a podpredsedu vlády Pála Csákyho na základe veľmi pofidérnych dokumentov prenasledovaní ľudia len kvôli tomu, že boli nemeckej alebo maďarskej národnosti.

„Myslím si, že by štátne orgány SR, predovšetkým Národná rada SR mohla povedať aspoň toľko, že to bolo nesprávne a ktokoľvek sa cíti byť ukrivdený, ospravedlňujeme sa mu,“ uviedol Csáky. Mal by sa podľa neho tiež vytvoriť fond s malou finančnou čiastkou, z ktoré by sa riešili potreby nemeckej a maďarskej komunity, ako v prípade Židov. 

====== Popísaný predvolebný pútač SMK ======

„V reálnej demokracii by nemal mať žiaden občan SR dojem, že má určité nevýhody, alebo trpí určitými nevýhodami v dôsledku zlých rozhodnutí z minulosti,“ poznamenal Csáky. Poukázal na to, že keď sa SR vyrovnala s problémami ľudí, ktorí prežili holokaust, alebo ich poznačili 50. roky počas komunistického režimu, tak by bolo správne vyrovnať aj s povojnovým obdobím. 

„Som presvedčený, že toto je cesta k tvorbe a realizovaniu skutočnej otvorenej demokracie, nie je to žiadny útok proti nikomu,“ poznamenal Csáky.

debata chyba