Voľby: Prešlo by SF, KSS však nie

Ak by sa voľby konali minulú sobotu, vyhrá ich Smer s takmer 20-percentným náskokom pred SDKÚ, KDH, HZDS a SMK. Do parlamentu by sa ešte dostali národniari a slobodní, nie však komunisti.

12.06.2006 08:04
debata

Také sú najnovšie preferencie politických strán podľa exkluzívneho prieskumu agentúry MVK pre Pravdu. Odhadovaná účasť vo voľbách by dosiahla nanajvýš 54 percent

Prieskum na vzorke 600 osôb sa uskutočnil 2. až 8. júna, čiže o tri dni neskôr ako podobný prieskum tej istej agentúry pre Markízu. Jeho výsledky zverejnila televízia včera. „Niektoré odlišné zistenia vyplývajú z tohto časového posunu aj z rozdielnej vzorky,“ vysvetlil šéf MVK Pavel Haulík. Podľa prieskumu pre Pravdu by Smer získal 52 poslaneckých mandátov, SDKÚ – 20, KDH – 18, HZDS – 17, SMK – 16, SNS – 14 a Slobodné fórum – 13 kresiel. KSS by zostala stáť tesne pred bránami parlamentu so ziskom 4,8 percenta hlasov. „Treba však brať do úvahy, že táto strana má veľa takzvaných skrytých voličov, ktorých prieskum nemusí zaznamenať,“ upozornil Haulík.

V porovnaní s predchádzajúcim prieskumom MVK pre Pravdu, ktorý sa uskutočnil 16. až 22. mája, si o 5 mandátov polepšila SDKÚ a o 3 mandáty KDH. Okrem komunistov zaznamenali pokles aj národniari, ktorí sa však len vrátili na pôvodne pozície. Predtým SNS preferenčne získala po aférach s „unaveným“ Jánom Slotom v Harley clube a s maďarskými turistami v uliciach Bratislavy. Naopak, na preferenciách Slobodného fóra sa akoby neprejavila nedávna roztržka v jej vedení. „Pri veľmi nízkej volebnej účasti však táto strana nemusí uspieť, má totiž vysoký podiel nestabilných voličov,“ pripomenul Haulík najväčší problém slobodných. Zato už tretí raz v priebehu mesiaca sa prieskumom potvrdila pomerne vysoká stabilita kmeňových voličov Smeru. „Má ju na úrovni stability priaznivcov SDKÚ, čiže o voličskej základni Smeru už ani zďaleka neplatí to, čo platilo pred štyrmi rokmi,“ zdôraznil šéf MVK.

V celom súbore, bez ohľadu na stranícke preferencie, sa za tri týždne o niečo zvýšil podiel rozhodnutých určite ísť voliť. Podľa posledného prieskumu je ich 38,2 percenta, ďalších 33 percent voličov ešte zvažuje, či pôjdu, ostatní zrejme nepôjdu. Odhady volebnej účasti podľa MVK sa teraz pohybujú v intervale 46 až 54 percent oprávnených voličov. „Zdá sa, že ochotných voliť pribúda s blížiacimi sa voľbami,“ uzatvára Haulík. Aj tak to však vyzerá na najnižšiu účasť v parlamentných voľbách na Slovensku po roku 1990.

 
Volebné preferencie politických strán
Politická strana Percentá Počet mandátov
Smer 30,4 52
SDKÚ 11,4 20
KDH 10,2 18
HZDS 10,1 17
SMK 9,0 16
SNS 8,3 14
SF 7,5 13
KSS 4,8
ANO 2,4
HZD 1,6
debata chyba