Príbuzní a priatelia sa lúčili s J. Langošom

Pieseň Stairway To Heaven (Schody do neba) od Led Zeppelin vo štvrtok ukončila poslednú rozlúčku so šéfom Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jánom Langošom, ktorý tragicky zahynul pri dopravnej nehode.

22.06.2006 17:23 , aktualizované: 19:58
debata

Do Primaciálneho paláca v Bratislave sa s ním prišli rozlúčiť stovky ľudí, priateľov, známych, kolegov, ale i tých, ktorí ho osobne nepoznali. Nechýbali najvyšší slovenskí predstavitelia, ako aj českí hostia, napríklad exprezident Václav Havel, minister vnútra František Bublan, podpredseda senátu Jiří Liška, exminister vnútra Jan Ruml či senátor Karel Schwarzenberg.

Prítomní boli aj premiér Mikuláš Dzurinda, zastupujúci predseda parlamentu Béla Bugár, viacerí ministri, šéf KDH Pavol Hrušovský, poslanec László Nagy, novinár František Šebej, predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Karol Noskovič. Zaspomínať na svojho priateľa prišli aj bývalí spolubojovníci proti komunistickému režimu ako Fedor Gál a František Mikloško. Ku koncu rozlúčky prišiel aj predseda Smeru-SD Robert Fico.

Podľa Dzurindu nie je veľa takých ľudí, ktorí konali to, čo si mysleli a mysleli to, čo konali. „Pre Jána Langoša to bolo prirodzené,“ povedal premiér. Aj keď odišiel, jeho stopa v našich životoch a histórii našej vlasti je podľa neho nezmazateľná. „Jeho odchod nás zaväzuje, aby sme dokončili to, čo on začal,“ konštatoval Dzurinda.

„Ján Langoš odišiel, my sme zostali, aby sme naplnili jeho víziu. Sme pripravení, Janko,“ rozlúčil sa Noskovič. Langoš je podľa neho nenahraditeľný. „Bol to starý bojovník proti komunizmu, ako predseda konfederácie môžem povedať, že od začiatku s nami spolupracoval,“ uviedol.

Šebej pripomenul, že Langoš pomáhal rekonštruovať tvár slovenských dejín. Podpredseda českého senátu Liška označil Langoša za mimoriadnu osobnosť, s ním podľa neho odchádza aj symbol spoločenskej vzbury proti komunistickému režimu.

Podľa námestníka ÚPN Mariána Gulu sa Langoš stal legendou vyrovnávania sa s totalitnými režimami a symbolom boja proti komunizmu.

Za Židovskú náboženskú obec sa prihovoril Jaroslav Franek. „Život Jána Langoša, jeho postoj k ľudom, jeho trvalý a vyčerpávajúci zápas za jasné a jednoznačné pomenovanie historických skutočností ho priraďujú k ľudom, ktorých v zmysle židovských tradícií môžeme označiť za spravodlivých medzi národmi,“ povedal. Židovská komunita na Slovensku a Čechách v ňom podľa neho stráca jedného zo svojich priateľov.

Marián Varga na rozlúčku Langošovi zahral a jeho dcéra Lucia sa s otcom rozlúčila piesňou.

Langoš zahynul 15. júna pri dopravnej nehode pri obci Drienovec v okrese Košice-okolie. Bol na pracovnej ceste na súdne konanie v Košiciach.

debata chyba