Bugár: Je to najhorší variant pre SR

Koalícia Smer-SD, SNS a ĽS-HZDS je podľa predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) Bélu Bugára najhorším variantom pre Slovenskú republiku.

28.06.2006 22:09
debata

„Týmto rozhodnutím Smer-SD fakticky uľahčil situáciu alebo rozhodovanie pre SMK,“ povedal Bugár. SMK bude mať vo štvrtok zasadnutie predsedníctva, po ktorom sa bližšie vyjadrí k rozhodnutiu sociálnych demokratov. 

Bugár nechcel zatiaľ reagovať, či očakáva pri takejto koalícii zhoršenie práv národnostných menšín, aj keď predseda Smeru-SD Robert Fico sa vyjadril, že v tejto oblasti sa zachová súčasný stav. „Jedna vec, že niečo sa hovorí, druhá vec, čo sa robí. Budeme to sledovať,“ uviedol šéf SMK.

Bugár pre televíziu TA3 ďalej povedal, že táto vláda spôsobí problémy na Slovensku aj v zahraničí. „Pre nás je to zo straníckeho hľadiska najlepší variant. Aspoň tí, ktorí si zvykli na to, že automaticky už všetko funguje, môžu zistiť, že to až také automatické nie je,“ uviedol Bugár. SMK podľa neho urobila všetko preto, aby SNS nebola vo vláde, začala rokovať so Smerom-SD a bola ochotná uvažovať aj o dvojitej sadzbe DPH pri určitých komoditách. Strana však nebola ochotná ustúpiť od pokračovania v reformách.

Smer-SD sa už podľa Bugára nemôže vyhovárať, že sľuby dané v predvolebnom boji nemôže splniť, lebo tam má partnera, ktorý chce pokračovať v reformách, a ktorý by určitým spôsobom korigoval program sociálnych demokratov. Predseda strany tiež priznal, že SMK trochu sťažilo situáciu to, že pretláčala vládu, kde by bola ďalšia pravicová strana – KDH, ktoré sa však desať dní nevedelo rozhodnúť. Domnieva sa, že základné štruktúry Smeru-SD presadzovali ako partnera práve SNS a nie SMK alebo KDH.

Bugár nevedel povedať, či dôjde k jednotnému postupu pravicových strán v opozícii, keďže existuje určité napätie medzi SDKÚ-SD a KDH.

debata chyba