Pittnerovi jeho misia v SIS nevyšla

Ani trojnásobný minister vnútra Ladislav Pittner napriek počiatočnému odhodlaniu neurobil v radoch tajnej služby poriadok. Bývalý premiér Mikuláš Dzurinda pred tromi rokmi priviedol dnes už 72-ročného kybernetika, aby vyliečil SIS, ktorá v tom čase viedla otvorenú vojnu s ministerstvom vnútra a jeho šéfom Vladimírom Palkom.

20.07.2006 07:59
debata

Pittner však nezakročil a neupokojil ani spory vnútri tajnej služby, ktoré vyústili do viacerých škandálov.

Odchádzajúci riaditeľ SIS zostal služobníkom politika Dzurindu, ktorý jeho informácie využíval v mocenskom boji. Pittner svoju misiu nezvládol, pretože nedokázal ustriehnuť svojich podriadených.

„Pittner zlyhal nielen pri jednotlivých kauzách, ale aj pri príprave samotnej reformy SIS. Zákon, ktorý predložil pred dvoma rokmi, dával tajnej službe ešte väčšie právomoci, ale kontrola sa nezvýšila,“ tvrdí bezpečnostný analytik Ivo Samson. Návrh nového zákona o SIS napokon zostal v riaditeľovej zásuvke. A poslanci z kontrolného výboru parlamentu sú naďalej iba štatistami, ktorí nemajú o nič väčší prehľad o aktivitách SIS, ako má verejnosť z novinových článkov.

Prístup k tajným informáciám SIS, naopak, naplno využíval vtedajší predseda vlády Dzurinda. Už po zopár mesiacoch vo funkcii Pittner poskytol Dzurindovi správy o podozreniach voči protištátnej skupinke, ktoré však následné vyšetrovanie polície nepotvrdilo. Výsledkom kauzy tak bola len prvá vážna vládna kríza, ktorá napokon Dzurindu stála odchod viacerých poslancov, ako aj dovtedy verného spoločníka – ministra obrany Ivana Šimka. Na základe informácií od SIS o skupinke sa lídrovi SDKÚ podarilo odvolať vtedajšieho šéfa NBÚ Jána Mojžiša. Nad vážnymi prešľapmi Pittnerových ľudí sa však Dzurinda, naopak, dokázal viac ráz povzniesť. Šéf SIS tak neprišiel o svoje kreslo ani po obvineniach koaličnej SMK, že SIS nezákonne sleduje jej ministrov. Rovnako prežil škandál okolo agentky s krycím menom Kováčová. Táto manželka vtedajšieho šéfa kontrarozviedky na Špeciálnom súde nezákonne vyzvedala informácie o korupčnom prípade račianskeho starostu a nominanta KDH Pavla Bielika. Poriadok nedokázal riaditeľ SIS urobiť ani po tom, čo sa prevalilo, že Kováčová bola už ako pracovníčka SIS v levickom mestskom zastupiteľstve, čo zákon nedovoľuje.

Tesne pred voľbami polícia začala vyšetrovať v radoch tajnej služby skupinu vysokých dôstojníkov pre podozrenia z obchodovania s bezpečnostnými previerkami. Ani táto kauza však Pittnerovi nezlomila väz. Na poste riaditeľa vydržal až do nástupu novej vlády.

debata chyba