Šéf SIS Magala chcel byť poslancom

Nový riaditeľ SIS Jozef Magala, o ktorom sa toho stále veľa nevie, sa v minulosti pokúšal preraziť vo veľkej politike, ale neuspel. Vo voľbách 1992 kandidoval do parlamentu za Slovenské kresťanskodemokratické hnutie, ktoré sa predtým odčlenilo od KDH. Strana však získala iba tri percentá a do parlamentu sa nedostala.

29.07.2006 08:41
debata

Ani po tom, keď prezident Magalu vymenoval za riaditeľa tajnej služby, oficiálne miesta jeho životopis neposkytli. Podľa premiéra Roberta Fica, ktorému robil Magala doteraz poradcu, je totiž lepšie, keď sa o riaditeľovi SIS vie čo najmenej.

„Chodieval za nami do Národnej rady a organizoval rôzne petície,“ spomína na stretnutia s Magalom bývalý predseda SKDH Ján Klepáč. Podľa neho sa Magala v tom čase zapájal do aktivít za vznik samostatného Slovenska. 

Za SKDH s dnešným šéfom SIS kandidoval pred 14 rokmi tiež známy publicista, ekonóm  a spoluzakladateľ Národnej banky Marián Tkáč. Stretávali sa spolu aj neskôr, keď už Magala pracoval na ministerstve stavebníctva a pohyboval sa v stavebnom podnikaní. Pre Pravdu však Tkáč o ňom povedal len toľko, že jeho záľubou je vodáctvo. Vymenovanie Magalu za šéfa SIS Tkáča prekvapilo.

„Aj som mu hneď gratuloval s tým, že mu nezávidím. Okrem iného aj preto, že už sa s ním nebudem môcť normálne porozprávať. Veď v takej funkcii musí mlčať,“ povedal.
Magala bol členom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie v čase, keď rozhodovala o udelení licencie televízii Markíza, ktorú vtedy rozbiehal Pavol Rusko.  „Dostal som od Gašparoviča pokyn, aby som sa stretol so šéfkou rady a jej zástupcom pánom Magalom a o tomto probléme s nimi diskutoval,“ uvádza vo svojich spomienkach Ruskov bývalý blízky spolupracovník Ľubo Gregor.

Podľa viacerých zdrojov bol Magala proti udeleniu licencie pre Ruskovu televíziu. Markíza ju napokon v roku 1994 získala až po tom, keď zmenili obsadenie rady a Magala v nej už nefiguroval. Potvrdil to aj súčasný člen licenčnej rady Miloš Mistrík, ktorý sa s Magalom spoznal v časoch, keď sa časť slovenskej inteligencie aktivizovala za vznik samostatného Slovenska.„,Bol národne orientovaný, nepatril však medzi extrémistov, bol to rozumný človek,“ povedal Mistrík o Magalovi.

V roku 1999 bol Magala pri vzniku strany Smer. Robertovi Ficovi radil v otázkach vnútornej bezpečnosti. Pre ľudí, ktorí sa pohybujú v bezpečnostnej oblasti, však bol doteraz neznámy.

debata chyba