Výbor na kontrolu SIS povedie Prokopovič

Parlamentný výbor na kontrolu činnosti SIS bude viesť bývalý minister dopravy, poslanec za SDKÚ-DS Pavol Prokopovič. Do funkcie ho v tajnom hlasovaní zvolili poslanci na schôdzi, na ktorej premiér Robert Fico predstaví programové vyhlásenie novej vlády. Potom bude snemovňa hlasovať o dôvere Ficovej vláde.

01.08.2006 16:04
debata

Post predsedu osobitného kontrolného výboru parlamentu pre kontrolu činnosti SIS zastával doteraz v novom parlamente Tomáš Korček, náhradník za bývalého ministra. Za Prokopoviča hlasovalo 116 poslancov, 12 boli proti a 13 sa zdržali hlasovania. 

SIS v posledných rokoch sprevádzali viaceré kauzy. Najznámejšou boli podozrenia z údajného obchodovania s nahrávkami telefonátov pracovníkmi tajnej služby. V povolebnom období sa tajná služba dostala do pozornosti médií pri vymenovaní nového riaditeľa, ktorým sa stal pomerne neznámy Ficov spolupracovník Jozef Magala. Nahradil Ladislava Pittnera, ktorého za šéfa SIS nominovala bývalá vládna SDKÚ-DS.

Rozruch spôsobilo aj to, že jedným z Magalových námestníkov sa má stať bývalý poslanec za HZDS a šéf výboru na kontrolu SIS Igor Urban z čias, keď ju viedol Ivan Lexa. S týmto obdobím sa spájajú aj kauzy zavlečenia syna bývalého prezidenta Michala Kováča do cudziny či údajná vražda Roberta Remiáša. Za oboma vraj stála slovenská tajná služba.

debata chyba