Za vraždou Tupého neonacisti asi neboli

Zatiaľ nedoriešenú vraždu študenta Daniela Tupého z novembra minulého roka s najväčšou pravdepodobnosťou nespáchali neonacisti, voči ktorým od začiatku vyšetrovanie smerovalo. Podľa zistení Pravdy o tom hovoria doterajšie poznatky polície.

09.08.2006 23:00
debata

Konkrétna osoba však stále obvinená nebola, trestné stíhanie ďalej pokračuje proti neznámemu páchateľovi.

Polícia sa v stredu k možnému obratu vo vyšetrovaní odmietla bližšie vyjadriť. „Je niekoľko vyšetrovacích verzií. Potvrdiť ktorúkoľvek z nich môžeme až na základe získaných dôkazov a po odhalení páchateľa, prípadne páchateľov,“ uviedla hovorkyňa bratislavského policajného riaditeľstva Alena Toševová. Podľa informácií Pravdy sa polícia zaoberá aj verziou, že útok proti niekoľkým študentom v bratislavskej Petržalke bol akciou skupiny podsvetia, ktorá si takto na náhodne vyhliadnutých obetiach nacvičovala takzvaný boj z blízka.

Vražda 21-ročného študenta Daniela Tupého sa stala vlani 4. novembra na Tyršovom nábreží v Bratislave. Doteraz neznámi páchatelia tam zaútočili s nožmi a boxermi na skupinu študentov. Daniel podľahol bodným zraneniam pri prevoze do nemocnice. Útočníci sa z miesta činu bleskovo vytratili. Polícia zaistila len pár drobných stôp vrátane jedného boxera a neznámej vzorky DNA. Ďalšie vyšetrovanie bolo aj pod tlakom verejnej mienky zamerané najmä proti pravicovým extrémistom, ktorí stáli za viacerými podobnými útokmi v centre mesta. Nasledovali razie kukláčov vo vytypovaných pohostinstvách a na ďalších miestach, kde sa zvyknú schádzať holé lebky. Policajti preverili stovky ďalších reštaurácií a predviedli okolo dvesto ľudí, všetko bez výsledku.

Mimovládne organizácie zatiaľ na počesť Daniela Tupého zorganizovali protestný pochod ulicami Bratislavy a potom na Tyršovom nábreží aj koncert pod názvom Zastavme neonacistov. So správou o stave vyšetrovanie vystupoval v decembri pred poslancami parlamentu vtedajší minister vnútra Vladimír Palko. Súčasný minister Robert Kaliňák už oznámil, že k nedoriešenej vražde študenta sa ešte bude treba vrátiť.

debata chyba