Kaliňák: Za incidentmi stoja výrastkovia

Za incidentmi voči občanom maďarskej národnosti na Slovensku stoja podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka predovšetkým mladí výrastkovia, nejde o úmyselné konanie extrémistických skupín.

04.09.2006 15:09
debata

„Dokazuje to viacero faktov, napríklad nízky vek páchateľov trestných činov a rovnako aj skutočnosť, že tieto trestné činy vykazujú logické chyby,“ informoval Kaliňák členov brannobezpečnos­tného výboru parlamentu.

V súvislosti s nitrianskym prepadnutím študentky maďarskej národnosti konštatoval, že extrémistami organizované rasovo motivované útoky sa zvyčajne nespájajú s majetkovým motívom. Keďže študentku aj okradli, Kaliňák predpokladá, že nešlo o organizovaný čin extrémistickej skupiny a jeho pripravenosť bola malá. Polícia pri vyšetrovaní útoku už preverila 110 osôb, z toho deväť predviedla a ďalších sedem ľudí môže mať spojitosť s prípadom. Kvôli nízkemu veku sú zasa vo väzbe iba dvaja z troch aktérov incidentu na banskobystrickom futbalovom štadióne, kde rozvinuli transparent s nápisom „Smrť Maďarom“. 

Kaliňák zároveň poslancov vyzval, aby politici prispievali k upokojeniu situácie, nie jej vyhrocovaniu a zneužívaniu. Zdôraznil, že treba citlivo rozlišovať medzi prejavmi extrémizmu a prejavmi hlúposti. Za takýto označil prípad v Sládkovičove, kde podľa neho išlo o klasické výtržníctvo, z ktorého sa urobil rasovo motivovaný útok, čo však zbytočne stupňuje napätie. 

Pre lepšiu spoluprácu chce minister vnútra zriadiť „horúcu komunikačnú linku“ medzi slovenskou a maďarskou políciou, ktorá by slúžila na výmenu potrebných informácií. Kaliňák zdôraznil, že polícia tvrdo zakročí proti akýmkoľvek prejavom extrémizmu, personálne sa posilní samostatný útvar boja proti extrémizmu.

debata chyba