Biskupi sú proti registrácii mormónov

Slovenskí katolícki biskupi vyzývajú veriacich, aby nepodporovali oficiálnu registráciu mormónov na Slovensku. Bola by to podľa nich zrada katolíckej cirkvi.

11.09.2006 18:08
Biskup Ján Sokol Foto: ,
Podľa biskupov by registrácia mormónov znamenala zradu katolíckej cirkvi.
debata

„V týchto dňoch sa na Slovensku realizuje sústredená petičná kampaň Cirkvi Ježiša Krista svätých posledných dní, tzv. mormónov, za ich registráciu na Slovensku. V tejto súvislosti Stála rada Konferencie biskupov Slovenska upozorňuje veriacich, že prípadným podpisom schvaľujú a podporujú činnosť tejto náboženskej skupiny, ktorej učenie nie je v súlade s učením Katolíckej cirkvi“, uvádza sa vo vyhlásení Stálej rady Konferencie biskupov Slovenska.

Zákon na Slovensku vyžaduje na registrovanie určitej cirkvi 20-tisíc členov, ktorí sa k nej hlásia a požadujú jej registráciu. Zástupcovia cirkvi mormónov oslovovali prípadných signatárov so žiadosťou, aby v duchu náboženskej slobody podpísali petíciu na jej zaregistrovanie. Biskupi na to reagovali vyhlásením, v ktorom varujú, že učenie mormónov nie je v súlade s doktrínou katolíckej cirkvi.

Zástupcovia mormónov na Slovensku uistili, že nemajú v úmysle presviedčať katolíkov, aby prestúpili na ich vieru a že rešpektujú rozhodnutie každého občana.

„Petíciu sme ani v najmenšom nezamýšľali ako prostriedok prestupu kohokoľvek na našu vieru,“ povedal Peter Valníček z bratislavskej pobočky mormónskej cirkvi. Na Slovensku sa v súčasnosti k tejto cirkvi hlási asi stovka osôb.

Hlavným sídlom mormónskej cirkvi, ktorú v roku 1830 založil údajný prorok Joseph Smith, je americký štát Utah. Podľa ich internetových stránok sa k nej na celom svete hlási dvanásť miliónov ľudí. V minulosti boli mormóni známi ako cirkev, ktorá propaguje mnohoženstvo. Toho sa však zriekli už v 90. rokoch 19. storočia. Niektoré sekty sa však tejto zásady držia dodnes – napríklad koncom augusta v Spojených štátoch zatkli dlho hľadaného vodcu polygamnej sekty. Mormónska cirkev sa však od neho dištancovala.

debata chyba