Bugár: Sú tu otázniky, ktoré treba vysvetliť

Strana maďarskej koalície nechce spochybňovať postup polície, podľa ktorej sa údajný extrémistický útok na študentku Hedvigu M. v Nitre nikdy nestal. Podľa predsedu SMK Bélu Bugára však existujú otázniky, ktoré je potrebné vysvetliť a dodal, že študentka je ochotná ísť na detektor lži.

12.09.2006 16:20 , aktualizované: 16:33
Béla Bugár Foto: ,
Predseda SMK Béla Bugár.
debata

Bugár zdôraznil, že každý náznak rasovo motivovaného činu treba odsúdiť a keďže takéto činy pokračujú, je podľa neho na mieste aj deklarácia odsudzujúca extrémizmus, ktorú prijala Národná rada SR. 

Šéf SMK pripomenul, že ich strana zvolala tlačovú besedu 25. augusta, ešte pred údajným útokom, na ktorej vyzvali premiéra Roberta Fica, aby odsúdil rasovo motivované útoky. Zdôraznil, že v tom čase o útoku ešte nemali žiadne informácie. V prípade študentky existujú podľa Bugára tri otázniky – na základe čoho polícia vytvorila identikit páchateľov, prečo sa nevykonala ani jedna konfrontácia, a prečo študentku vyšetril súdny znalec z odboru lekárstva až po desiatich dňoch.

Bugár uviedol, že v sobotu na SMK telefonovala matka študentky, ktorá ich informovala o nátlaku na dcéru, aby sa priznala, že to sama urobila. Zároveň potvrdila, že Hedviga M. je ochotná ísť na detektor lži. 

Šéf SMK zdôraznil, že nechcú spochybňovať postup polície a nie sú ani obhajcami Hedvigy M., ale detektor lži podľa neho stojí za pokus. „Aj v budúcnosti odsúdime každý rasovo motivovaný čin,“ dodal. Zdôraznil, že negatívne reakcie zahraničia na kroky našej vlády v tejto súvislosti nie sú len na základe jednej udalosti. Pripomenul, že ešte pred vznikom vlády so SNS upozornili európski socialisti predsedu Smer-SD Roberta Fica na možné problémy. Predseda SMK poukázal tiež na to, že takéto činy pokračujú a v posledných dňoch sa vyskytli útoky na Rómov.

Poslanec za SMK László Nagy navštívil dievčinu v deň údajného útoku okolo 17.30 h v nemocnici v Dunajskej Strede. Študentka bola podľa neho psychicky rozrušená, ľavú časť tváre mala opuchnutú a mala na nej červený fľak. Na pravom stehne mala podliatiny. 

Pripravovaná protestná demonštrácia maďarského extrémistického mládežníckeho hnutia 64 žúp pred budovou Ministerstva vnútra SR v Bratislave, ktorú samospráva hlavného mesta nepovolila, by podľa Bugára mohla vyvolať ďalšie napätie. „Nám určite nepomôžu, keď sem prídu,“ poznamenal.


Napíšte nám svoj názor prostredníctvom novej služby na tema.pravda.sk – Išlo o útok extrémistov na študentku v Nitre? Niektoré z názorov sa môžu dostať aj do papierového vydania Pravdy.

 
debata chyba