Hedviga prehovorila na verejnosti, útok stále potvrdzuje

Študentka Hedviga Malinová na tlačovej konferencii za prítomnosti svojho advokáta Gábora Gála potvrdila, že ju v Nitre napadla dvojica násilníkov. Poprela, žeby si celú udalosť vymyslela. Advokát Gábor Gál niekoľkokrát spochybnil postup polície pri vyšetrovaní prípadu.

13.09.2006 14:14 , aktualizované: 14:23
Hedviga Foto:
Študentka Hedviga Malinová s advokátom Gáborom Gálom.
debata

Hedviga Malinová pred novinármi popísala, ako sa celá udalosť odohrala. Počas cesty na skúšku na Fakultu stredoeurópskych štúdií ju oslovili turisti v aute s maďarskou poznávacou značkou. Najskôr chceli komunikovať po anglicky, potom nemecky, napokon sa rozprávali po maďarsky. Turisti sa zaujímali na cestu do Nových Zámkov. Na túto udalosť sa rozpamätala však až v pondelok, za pomoci psychiatra. Podľa advokáta si Hedviga od začiatku nevedela spomenúť, či hovorila s niekým telefonicky alebo priamo. Až neskôr si spomenula, že sa rozprávala s turistami.

„Pokračovala som po ceste a počula som, ako na mňa niekto kričí, že na Slovensku po slovensky,“ pokračovala Hedviga v rozprávaní udalostí, na ktoré si spomína po stretnutí s maďarskými turistami. „Videla som dvoch mladých chlapcov, 20–22 ročných. Prišli ku mne, že či som hluchá, blbá, že či som nepočula, čo mi povedali. Povedala som, aby ma nechali na pokoji. Povedali, že dnes už nikam nepôjdeš. Dostala som facku. Začal mi krvácať nos.“

Hedviga pripustila, že na všetko si nepamätá. Druhý moment, na ktorý si spomína, je, ako stojí vo vysokej tráve, dvaja chlapci sú oproti nej a kričia na ňu. „Kázali mi, aby som sa vyzliekla, sako, pančušky, aby som dala dole náušnice. Všetko som spravila. Potom som cítila kopnutie do brucha, spadla som na zem. Čo sa stalo potom, si nepamätám.“

Ďalší moment, na ktorý si spomína, je, ako leží v tráve a je jej zima. Potom bežala na fakultu, pričom stretla dve ženy, „ktoré sa na mňa dívali, akoby som tam ani nebola“.

Na fakulte išla priamo do kancelárie vedúcej katedry, kde neskôr prišli profesori a urobili jej fotografie, napriek tomu, že nechcela.

Advokát položil Hedvige Malinovej otázku: „Do prípadu vnieslo rozruch, že ste si až po zastavení stíhania spomenuli, že ste bola oslovená nejakým mladým párom. Čo ste dovtedy uviedli, čo je v spise?“

„Trikrát som vypovedala, že neviem, či som telefonovala alebo hovorila osobne. Ja som nikdy netvrdila, že som telefonovala,“ odpovedala študentka.

O probléme s obálkou, na ktorej sa našli jej sliny, povedala: „Obálku som dostala hneď v pondelok, s mojimi dokladmi, keď som išla k lekárke. Nezavolala som policajtom, lebo som na nich nemala kontakt. Zavolala som jednej novinárke, aby mi na nich dala kontakt. V utorok bol štátny sviatok a v stredu som zavolala policajtom, že som dostala späť obálku s mojimi dokladmi. Dovtedy som ju použila ako púzdro na doklady, nevedela som, že to je niečo dôležité. Keď som si kúpila púzdro na doklady, obálku som zahodila. Keď prišli policajti, povedali, že musím im tú obálku odovzdať. Ja som ju zahodila do koša, kde boli všelijaké papiere. Hľadala som ju. Známka odpadla, zalepila som ju na obálku a odovzdala som ju. A takto sa dostali moje sliny na známku. Ja viem, že je to nelogické, ale takto sa to stalo,“ vysvetlila Hedviga.

Hedviga Malinová na tlačovej konferencii.

Ďalší z problémov pri vyšetrovaní nastal podľa advokáta vo chvíli, keď polícia porovnávala písmo na Hedviginej blúzke s písmom jej matky a sestry, ale nie s písmom možných páchateľov.

Advokát sa do prípadu podľa vlastných slov zaangažoval až v sobotu. Dovtedy rodina nemala podľa neho dôvod advokáta osloviť.

Hedviga Malinová popisuje sobotňajšie udalosti takto: „V sobotu prišli za mnou (policajti), že chytili dvoch chlapcov, že ich musím identifikovať. Tlačili na mňa, aby som sa priznala. Hovorili mi, že to zbytočne naťahujem, výsledok je ten istý. Boli tam šiesti policajti, ktorí na mňa kričali, že som klamárka, že klamem od začiatku.“ Podľa nej na polícii jej nikoho identifikovať nedali.

Gábor Gál uviedol, že využijú možnosť podať sťažnosť proti zastaveniu trestného stíhania. Dôvôdom je práve množstvo nezrovnalostí, ktoré sa pri vyšetrovaní vyskytli. Spomenul neskorý príchod znalca, ktorý posúdil zdravotný stav Hedvigy, chýbajúcu fotodokumentáciu, ktorú polícia neurobila priamo po čine, ako aj doposiaľ neurobenú rekonštrukciu, ktorá by poškodenej mohla pomôcť rozpamätať sa na ďalšie podrobnosti.

debata chyba