Kaliňák: Niekto chce prípad spolitizovať

Minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Policajného zboru Ján Packa reagovali na vystúpenie Hedvigy Malinovej o údajnom extrémistickom útoku na jej osobu. Podľa Roberta Kaliňáka sa niekto snaží celý prípad spolitizovať. Dôkazom podľa neho je aj angažovanie sa poslanca za SMK Gábora Gála.

13.09.2006 22:37
Robert Kaliňák, Ján Packa Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák (vľavo) a prezident Policajného zboru Ján Packa na tlačovej konferencii.
debata

Aj prezident Policajného zboru Ján Packa sa ohradil voči Gálovým výrokom. „Jeho vystúpenie považujem za znevažovanie práce polície,“ povedal Packa.

Minister vnútra zopakoval, že polícia konala profesionálne a korektne a nikto do jej práce nezasahoval. „Je pre mňa smutné, že pán poslanec spochybňuje právny systém Slovenskej republiky,“ vyhlásil Kaliňák.

Hedviga Malinová počas vystúpenia pred novinármi tvrdila, že polícia na ňu vyvíjala nátlak a počas dlhého šesťhodiného vypočúvania ju nútili sa priznať. Podľa ministra vnútra je úplne prirodzené, že ak vypočúvanému preukazujeme, že to, čo hovorí, nie je pravda, ten sa cíti pod nátlakom. (viac z vystúpenia Hedvigy Malinovej nájdete tu****)

„Polícia má všetky veci profesionálne spracované, celý výsluch je nahratý na videopáske, kedykoľvek sa môže skontrolovať,“ dodal. Ján Packa k tomuto bodu dodal, že sa musí všetko dôkladne preskúmať a podľa toho sa určí, či sa Hedviga Malinová nedopustila trestného činu krivej výpovede.

Robert Kaliňák celý príbeh Hedvigy považuje za fabuláciu. Vysvetlenie Hedvigy, ako sa dostali jej sliny na známku obálky, v ktorej jej niekto poslal doklady odcudzené pri lúpeži, podľa neho stojí na slabých základoch. „Polícia vedela, že obálku používala dva dni ako obal na svoje doklady, preto sa zisťovali dôkazy len z vnútornej strany.“

To, že Hedviga nalepila odlepenú známku, považuje za nepravdepodobné. Pečiatka na známke vraj na milimetre sedí s pečiatkou na obálke a nič nenasvedčuje tomu, že bola už predtým odlepená. Ján Packa potvrdil ministrove slová. „Tá známka je tam doteraz, ťažko by držala, keby ju nalepila na druhýkrát. Okrem toho je k dispozícii ktorékoľvek svetové pracovisko, aby preverilo vzorky DNA, ak to bude potrebné.“

Na otázku, prečo polícia neposkytla Hedvige rekonštrukciu, Ján Packa vysvetlil, že tá sa robí vtedy, keď je známy páchateľ. Keď nie je známy, robí sa vyšetrovací pokus. „Ten Hedviga odmietla,“ dodal. Robert Kaliňák pripomenul, že Hedviga nie je schopná určiť, kde sa incident stal. „Keby sme vedeli miesto činu, vedeli by sme zaisťovať stopy,“ tvrdil minister.

Robert Kaliňák spochybnil tvrdenia advokáta Hedvigy Malinovej Gábora Gála aj v tej časti výpovede, v ktorej sa snažil zdôvodniť, prečo oblečenie Hedvigy nebolo po útoku zašpinené. Podľa neho to bolo tým, že pršať začalo až neskôr, nie v čase útoku. Tu vidí minister vnútra protirečenie, pretože pri popise útoku v jednej časti uviedla, že si vyzula mokré topánky.

Minister Kaliňák opäť zdôraznil, že poranenia na tvári, z ktorých mala Hedviga krvácať, sa nenašli. „Po umytí nebola na jej tvári žiadna rana,“ povedal. 

Na otázku, aký môže mať Hedviga motív, aby si útok vymyslela, Robert Kaliňák odpovedal, že polícia neskúma jej motív, lebo ten nie je predmetom trestného stíhania. „Skúmali sme, aký mohol mať niekto motív, aby napadol Hedvigu. Motív napísať si na blúzku nápis nie je pre toto trestné stíhanie dôležitý, lebo neovplyvní zámery polície.“ Podľa neho sú však dôkazy, ktoré jasnou rečou hovoria, že sa uvádzaný skutok nestal. Ďalšie konanie v tomto prípade závisí od prokuratúry.

Minister vnútra Robert Kaliňák kritizoval reakcie na výsledky vyšetrovania. „Najhoršie na všetkom je, že nejde o to, či sú výsledky vyšetrovania pravdivé, ale že niekomu nevyhovujú.“

debata chyba