Harabin chce zrušiť Špeciálny súd

Analýza činnosti súdu, ktorú Harabinovi ľudia pripravili na štvrtkové rokovanie vlády, počíta iba s jedným riešením - vymazať súd z mapy a zmeniť aj postavenie špeciálnej prokuratúry.

27.09.2006 23:00 , aktualizované: 28.09.2006 07:52
Robert Fico, Štefan Harabin Foto:
Harabin chce zrušiť Špeciálny súd. Čo povie Fico?
debata

Analýza činnosti súdu, ktorú Harabinovi ľudia pripravili na štvrtkové rokovanie vlády, pritom počíta iba s jedným riešením – vymazať súd z mapy a zmeniť aj postavenie špeciálnej prokuratúry.

Kým HZDS a SNS sa netaja tým, že by Špeciálny súd najradšej zrušili, najsilnejšia vládna strana Smer zatiaľ jasné stanovisko nezaujala. „Ešte sme o tom s predsedom strany nehovorili. Zatiaľ ani nepoznáme závery analýzy ministerstva. Aj od nej bude závisieť, ako sa rozhodneme,“ uviedol podpredseda Smeru Robert Kaliňák. Dodal však, že hlavné slovo bude mať šéf strany Fico.

Exminister Daniel Lipšic, ktorý súd zakladal, ho naďalej považuje za dôležitý nástroj v boji proti organizovanému zločinu. „V boji proti mafii nemôže nikto zostať neutrálny. Je na predsedovi vlády, či sa postaví na stranu slušných ľudí,“ povedal.

Podľa Harabinovej analýzy doterajšia činnosť Špeciálneho súdu ukázala, že je zbytočný. Sudcovia sú málo vyťažení, pričom niektoré okresné súdy riešia závažnejšie kauzy a bez špeciálnych výhod. Poukazuje najmä na osobitné príplatky prevyšujúce sumu 100-tisíc korún mesačne a tiež nárok na ochranku, ktorú ostatní trestní sudcovia nemajú. Vymoženosti, ktoré štát garantuje špeciálnym sudcom, možno podľa Harabina považovať za „systémovú a veľmi rafinovanú štátnu korupciu“. Tým, že špeciálni sudcovia musia mať bezpečnostnú previerku NBÚ, sa zároveň stávajú vydierateľní výkonnou mocou, myslí si minister.

Dokument sa Harabin snažil až do poslednej chvíle skrývať. Obsah analýzy ešte včera tajil aj pred šéfom Špeciálneho súdu Igorom Králikom, s ktorým sa stretol v inej veci. Analýzu napokon namiesto ministra spravodlivosti zopár hodín pred zasadnutím kabinetu zverejnil Úrad vlády. Samotný Králik sa včera k návrhu odmietol vyjadriť. „Predseda Špeciálneho súdu zaujme stanovisko až po rozhodnutí vlády,“ uviedla hovorkyňa Katarína Kudjaková.

Harabinova analýza hneď na začiatku upozorňuje, že nech vláda prijme akékoľvek riešenie, bude musieť čeliť mediálnym kampaniam a útokom, ktoré však nemajú nič spoločné s odbornosťou a bojom proti korupcii. Jediné spomínané riešenie je pritom v súlade s pripravovanou novelou zákona, ktorá z ministerstva unikla ešte v polovici augusta. Návrh novely počítal so zrušením Špeciálneho súdu už od januára budúceho roka a prerozdelením jeho káuz na okresné súdy. Aj keby sa však vláda rozhodla súd zrušiť, januárový termín už určite nestihne.

Smer doteraz o rušení Špeciálneho súdu nehovoril. Uvedený zámer nemal ani vo volebnom programe. Na jar minulého roka jeho poslanci dokonca v parlamente podporili pre špeciálnych sudcov osobitné príplatky, ktoré dnes Harabin napáda.

Prečítajte si analýzu hodnotiacu Špeciálny súd na www.pravda.sk/analyza

debata chyba