Svedka umiestnili na psychiatrii

Bývalý katolícky farár Ľudovít Báthory, ktorý pred časom podrobne vypovedal o prepojení agentov SIS s rozsiahlymi podvodmi s cirkevným majetkom, skončil v psychiatrickej liečebni. Na základe súdneho rozhodnutia bol v uplynulých dňoch umiestnený v ústave pre vážnu duševnú chorobu.

02.10.2006 23:00
Nemocnica Foto:
Výpoveď hlavného svedka takmer polmiliardového podvodu s cirkevnými lesmi už z právneho hľadiska nemožno použiť ako dôkaz pred súdom.
debata

Výpoveď hlavného svedka takmer polmiliardového podvodu s cirkevnými lesmi v Rožňavskej diecéze tak už z právneho hľadiska nemožno použiť ako dôkaz pred súdom.

Vyšetrovanie podvodov podľa policajnej hovorkyne Marty Bujňákovej napriek tomu ďalej pokračuje. Prípadom sa zaoberá Úrad boja proti korupcii. „V súčasnom štádiu vyšetrovania nie je možné uviesť bližšie skutočnosti ani predpokladaný termín skončenia,“ povedala Bujňáková.

Ústavnú liečbu bývalého farára, ktorý bol v minulosti agentom ŠtB a neskôr podľa vlastných tvrdení pracoval aj pre SIS, nariadil Špeciálny súd. Podľa predsedu senátu Emila Klemaniča by totiž jeho ďalší pobyt na slobode mohol byť pre spoločnosť nebezpečný. Báthory sa proti verdiktu odvolal. Tvrdil, že pod lekárskym dozorom chorobu zvláda aj pri ambulantnej liečbe. Najvyšší súd však jeho argumenty neprijal. „Môžem potvrdiť, že Ľudovít Báthory bol 11. septembra umiestnený v psychiatrickej nemocnici v Kremnici,“ uviedla hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjaková. Psychiater Svetozár Dropa u pacienta skonštatoval niekoľkoročnú schizoafektívnu psychózu. Podľa zistení Pravdy môže Báthory v ústave prijímať návštevy a má povolené aj vychádzky.

Protikorupčný úrad, ktorý vyšetruje najzávažnejšie kriminálne kauzy, obvinil Báthoryho z pokusu o podvod v októbri minulého roka. Vo svojich výpovediach bývalý farár následne opísal, ako v roku 2004 bez poverenia cirkvi dojednával predaj jej pozemkov pomocou falošných pečiatok a dokumentov. Tvrdil, že bol riadený agentkou SIS, známou pod krycím menom Kováčová. Tá sa zviditeľnila vlani, keď na Špeciálnom súde nezákonne vyzvedala informácie o korupčnej kauze račianskeho starostu Pavla Bielika. Báthory pritom pred vyšetrovateľom uviedol o Kováčovej detaily, o ktorých môže vedieť len človek z jej blízkeho okolia. Po nástupe nového riaditeľa SIS Jozefa Magalu, ktorý pristúpil k rozsiahlym personálnym zmenám, už Kováčová v tajnej službe nie je. Podľa informácií Pravdy ju však ešte krátko pred odchodom povýšili.

SIS v máji potvrdila, že jej ľudia na uvedenom prípade pracovali. Vtedajší šéf služby Ladislav Pittner následne zbavil mlčanlivosti niekoľkých pracovníkov, aby ich mohol vyšetrovateľ vypočuť. Keďže však Báthoryho svedectvo sa po právnej stránke stalo nepoužiteľným, skutočná úloha SIS v celom podvode zrejme zostane zahalená tajomstvom.

Samotný Báthory mal napriek dlhoročnej chorobe v cirkvi viaceré funkcie. Vysoký post zastával aj na misii v Nemecku. V protokoloch ŠtB je zapísaný ako agent s krycím menom Buday.

debata chyba