Vysokoškoláci v Trnave štrajkujú

Do časovo neobmedzeného štrajku vstúpili študenti Katedry filozofie Filozofickej fakulty (FF) na Trnavskej univerzite. Od utorka až do presadenia svojich požiadaviek sa rozhodli nezúčastňovať sa na vyučovaní a stretať sa pred vchodom do budovy TU. Všetci štrajkujúci sú označení žltými mašličkami.

03.10.2006 13:59
Študenti Foto: ,
Študenti
debata

Dôvodom na vyhlásenie štrajku je strata dôvery k niektorým predstaviteľom katedry a fakulty. Študenti nesúhlasia s tým, ako vedenie zaobchádza so študijnými programami a poukazujú na pretrvávajúce porušovanie akademických a občianskych práv študentov.

„Pri zápise na nový školský rok sme zistili, že zo študijných programov druhákov až štvrtákov sú vyradené predmety, ktoré v uplynulom roku študovali. A zaradené nové, o ktoré nemáme záujem,“ uviedol zástupca štrajkového výboru Maroš Píša. Dodal, že programy neschválil Akademický senát FF TU tak, ako to nariaďuje zákon. Dekanka Eva Naništová si ich podľa Píšu nechala schváliť iba vo svojom kolégiu, ktorý je poradným orgánom. „Takto študenti stratili možnosť cez svojich zástupcov v senáte čokoľvek pripomienkovať,“ povedal. Študenti sa opakovane snažili vyvolať stretnutia s vedením fakulty, avšak v podstate bez výsledku. V polovici augusta sa listom obrátili na rektora TU, doteraz však nedostali odpoveď.

Štrajkujúci študenti dodávajú, že zámerom konania vedenia katedry a fakulty je postupne presadzovať do programov predmety, inklinujúce ku kresťanstvu a katolíckej viere. To je podľa všetkého dlhodobým problémom, s ktorým sa potrebujú vyrovnať aj niektorí vyučujúci na katedre a študentov majú používať ako prostredníkov. Vedenie v zastúpení prodekana Ivana Gojdiča totiž dnes v reakcii na vyhlásenie štrajku ho odmietlo a považuje ho za neuvážený. „Je to zložitejší problém, ako sa na prvý pohľad zdá,“ pripustil. Vedenie fakulty zatiaľ podľa jeho slov nedostalo od študentov žiadny oficiálny písomný podnet, ku ktorému by sa malo vyjadrovať. Vedenie má, ako dodal, záujem sa so štrajkujúcimi stretnúť, nevedel však určiť, kedy. „Začína sa školský rok, nie je dobré, aby študenti nechodili na vyučovanie,“ povedal Gojdič.

Nesúhlas s celou situáciou, ktorá sa ťahá už niekoľko mesiacov, sa rozhodli študenti dennej formy štúdia na bakalárskom a magisterskom stupni štúdia programu Filozofia a Systematická filozofia riešiť aj odovzdaním indexov bez zapísania si predmetov na ďalšie obdobie.

debata chyba