Po sto dňoch Fico boduje. Doma.

Spoza hraníc vyzerá Slovensko po sto dňoch vlády premiéra Roberta Fica horšie, ako pred voľbami. Zvnútra krajiny zase voliči koaličných strán vidia, že splnenie sľubov obmedzujú možnosti štátnej kasy. Napriek tomu sú ľudia s novou vládou podľa prieskumu MVK oveľa viac spokojní ako nespokojní.

13.10.2006 07:30
Robert Fico Foto:
Predseda vlády SR Robert Fico
debata

Prieskum ukázal, že viac ako 40 percent opýtaných schvaľuje účinkovanie kabinetu za prvých sto dní, zatiaľ čo negatívny postoj má necelých 20 percent. Tretina nehodnotí Ficovu vládu ani pozitívne, ani negatívne.

Podľa politologičky Sone Szomolányiovej vládnym stranám ide najmä o udržanie popularity, zahraničná politika na ich voličskú základňu veľký vplyv nemá. „Voličov vládnej koalície zahraničnopolitické postavenie Slovenska veľmi nezaujíma,“ skonštatovala.

K popularite vlády prispelo odsúhlasenie vianočného príspevku pre dôchodcov, zvýšenie minimálnej mzdy zo 6 900 korún na 7 600 korún, zrušenie poplatkov u lekára či doplatok 11-tisíc korún pri narodení prvého dieťaťa.

Splniť drahšie predvolebné sľuby ako odškodnenie klientov nebankových subjektov, zníženie DPH na potraviny či zvyšovanie podielu výdavkov na školstvo však kabinetu Roberta Fica zatiaľ neumožnili obmedzené príjmy rozpočtu.

Ficova vláda sa tiež rozhodla, že bude musieť šetriť. Pri schvaľovaní rozpočtu na budúci rok premiér vyhlásil, že je „priveľa fakúlt“ na vysokých školách a školstvo i zdravotníctvo budú musieť „optimalizovať“ svoju sieť. Premiér tiež vyhlásil, že na budúci rok príde o prácu pätina ľudí v štátnej správe.

Ako však sľuby nakoniec dopadnú, bude záležať aj na politickom vývoji v koalícii. Najmä HZDS je nespokojné s rozdelením moci v štáte, kde má veľký vplyv Smer.

Líder HZDS Vladimír Mečiar už v parlamente nepodporil kandidáta Smeru na ústavného sudcu Milana Čiča a pohrozil aj tým, že jeho poslanci nezdvihnú ruky za štátny rozpočet. HZDS si chce vybojovať čo najviac z postov, ktoré zostali neobsadené.

„Jasne vidieť, že Mečiar sa necíti dobre vo Ficovej koalícii, o rok, dva sa môže udiať všeličo,“ povedal v rozhovore pre Pravdu šéf SMK Béla Bugár.

Bugár naznačil, že pravica, ktorá je v súčasnosti v opozícii, by sa mohla v prípade vládnej krízy spojiť s HZDS. Opozícia sa však za sto dní Ficovej vlády nedokázala spojiť, doteraz sa ani raz nestretla. Fico tak zatiaľ v Národnej rade nemusel čeliť silnej kritike.

Sily troch opozičných strán sa môžu spojiť, ak by sa Ficova vláda rozhodla výrazne rušiť reformy, ktoré prijímal predchádzajúci kabinet Mikuláša Dzurindu.

Hoci Smer pred voľbami ohlasoval napríklad zrušenie rovnej dane, vyššie zdanenie ľudí s nadštandardnými príjmami sa pripravilo tak, že sadzba dane zostane na úrovni 19 percent.

Vláda už naznačila, že nie je spokojná s dôchodkovou reformou, zatiaľ sa však neodvážila siahnuť na úspory 1,5 milióna ľudí, ktorí si odkladajú peniaze na penziu v druhom dôchodkovom pilieri.

debata chyba