Cirkev neuvažuje o blahorečení Jozefa Tisa

Katolícka cirkev na Slovensku neuvažuje o blahorečení Jozefa Tisa. V reakcii na najnovšiu knihu kontroverzného historika Milana Ďuricu to uviedol Jozef Kováčik, hovorca Konferencie biskupov Slovenska. Autor knihy označuje vodcu ľudáckeho režimu za výnimočnú osobnosť, ktorá si zaslúži cirkevné blahorečenie.

13.10.2006 07:56 , aktualizované: 09:20
Dr. Jozef Tiso Foto:
debata

„O ničom takom sa v súčasnosti neuvažuje,“ zdôraznil Kováčik. Vyše 550-stranová biografia Tisu vyšla v katolíckom vydavateľstve Lúč. Kniha je na trhu už dva týždne a vo štvrtok bola jej verejná prezentácia. Bývalý prezident vojnového Slovenského štátu nie je podľa Ďuricu priamo zodpovedný za deportácie Židov a iné antisemitské opatrenia. Vinu autor pripisuje iným pohlavárom vojnového štátu, najmä Vojtechovi Tukovi a Alexandrovi Machovi. „Strojcom a vodcom tohto režimu bol však vo veľkej miere práve J. Tiso, ktorý vtedy zastával funkcie predsedu vlády, prezidenta, predsedu vládnucej štátostrany, najvyššieho veliteľa Hlinkovej gardy a vodcu,“ pripomenul Ivan Kamenec z Historického ústavu SAV.

Podľa Kamenca možno čoskoro očakávať aj ďalšie pokusy či už o blahorečenie, alebo rehabilitáciu Tisa. Na budúci rok totiž pripadá 120. výročie jeho narodenia a 60. výročie smrti. „Historický výskum však medzitým nepriniesol nijaké zásadné zmeny v hodnotení totalitného režimu, na čele ktorého Tiso stál,“ skonštatoval Kamenec. To podľa neho nevylučuje diskusiu o osobnosti Tisu, ale iba za predpokladu, že diskutujúci budú vychádzať z historických prameňov a seriózne argumentovať. V knihe Ďuricu však chýba poznámkový aparát, čitateľ si preto nemôže overiť zdroje, z ktorých autor čerpal.

Ďurica sa ani v predchádzajúcich publikáciách netajil svojím obdivom k Tisovi. Tento bývalý, dnes už 81-ročný profesor na univerzite v Padove hodnotí Slovenské národné povstanie ako protislovenský, protištátny a protinárodný puč. Pracovníci Historického ústavu SAV už pred desiatimi rokmi protestovali proti tomu, aby sa Ďuricova kniha Dejiny Slovenska a Slovákov čítala v školách. Vtedajšia ministerka školstva totiž zariadila, aby kniha vyšla s podporou EÚ ako oficiálna školská pomôcka.

debata chyba