Fico: Zrušenie amnestií by bol právny suterén

Za "morálny suterén" považuje premiér Robert Fico amnestie, ktoré udelil v roku 1998 bývalý predseda vlády Vladimír Mečiar. Dodáva však, že ich zrušenie neprichádza do úvahy. "Môj názor na zrušenie amnestií poznáte. Ten je jednoduchý. Amnestie boli morálny suterén, ale ich zrušenie by bol právny suterén. Je to čosi, čo absolútne neprichádza do úvahy. Chápem, že to vyvoláva otázky nespravodlivosti, etiky," povedal po Hodine otázok v parlamente Fico.

19.10.2006 17:05
Robert Fico Foto:
Premiér SR Robert Fico
debata

Zopakoval, že od začiatku tvrdil, že amnestia nie je zrušiteľná a nevidí dôvod na zmenu postoja a názoru.

Predseda SNS Ján Slota síce nebol počas vystúpenia koaličného partnera Mečiara v parlamente, ale pozorne ho počúval v rádiu. „Bolo to taká ľudová veselica. Myslím si, že reagoval, ako reagoval. V časti mal aj pravdu. Osobne nespochybňujem amnestiu. Nikto amnestiu hlavy štátu v rámci demokratickej Európy nespochybnil. Ich zrušenie by nebolo systémové,“ reagoval Slota.

Poslanci už piatykrát neschválili návrh kresťanských demokratov, ktorým chceli zrušiť amnestie vydané expremiérom Mečiarom. Poslanci hlasovaním rozhodli, že sa návrhom už nebudú zaoberať. KDH navrhovalo zrušiť Mečiarove amnestie na skutky spáchané v súvislosti so zavlečením Michala Kováča ml. do cudziny a v prípade zmareného referenda o vstupe do NATO, ktoré sa konalo 23. a 24. mája 1997. Mečiar podľa KDH svojimi amnestiami nezohľadňoval záujmy občanov, ani zachovávanie a obhajobu Ústavy SR.

debata chyba