Karabín spochybnil Harabina ako sudcu

Predseda Najvyššieho súdu Milan Karabín nezostal ministrovi spravodlivosti Štefanovi Harabinovi nič dlžný za to, že ho dal na disciplinárne konanie na ústavný súd a chce mu siahnúť na plat. Karabín spochybnil Harabina ako sudcu.

24.10.2006 09:03
Milan Karabín Foto:
Milan Karabín
debata

"Ak by bolo takých sudcov viac ako tento bývalý (Harabin, pozn. red.), tak by slovenská justícia bola dávno v kolapse a na kolenách. Že nie je, to je iba zásluhou toho, že takých sudcov nemá. Väčšina je svedomitých a čestných, " uviedol predseda Najvyššieho súdu.

Štefan Harabin, naopak, tvrdí, že porušovanie zákonov a schovávanie sa za osobné priateľstvo s Danielom Lipšicom svedčí o morálnom kredite Milana Karabína. „Mrzí ma, že predseda Najvyššieho súdu si to zobral osobne. Ide iba o odborný problém, založený na dodržiavaní zákona,“ povedal minister.

Spor Harabin verzus Karabín sa začal stupňovať po tom, ako predseda Najvyššieho súdu odmietol v auguste vpustiť kontrolu z ministerstva spravodlivosti. „Najvyšší súd nie je podriadeným orgánom štátnej správy, preto ministerstvo nemá právo na takúto kontrolu,“ povedal predseda súdu Karabín. S tým minister spravodlivosti nesúhlasí a podal podnet na disciplinárne konanie voči Karabínovi na Ústavný súd. Podľa neho porušil zákon o štátnej službe a žiada pre Karabína zníženie platu na pol roka o 70 percent.

debata chyba