Tupého zavraždili neonacisti, tvrdí jeho otec

Vraždu študenta Daniela Tupého minulý rok v Bratislave spáchali neonacisti, a nie podsvetie, ako to pred niekoľkými mesiacmi naznačili slovenské médiá. Tvrdí to otec zosnulého študenta Daniel Tupý, ktorý je vraj v úzkom kontakte s vyšetrovateľmi.

30.10.2006 13:01
Pamätník Daniela Tupého Foto:
debata

„Tieto veci sa absolútne nezakladajú na pravde,“ povedal Tupý novinárom. Odmietol špekulácie, že za smrťou jeho syna bola mafia, ktorá si na náhodne vybratých ľuďoch cvičila boj zblízka. Tomu, že jeho syna zabila skupina skinheadov, údajne nasvedčuje aj doterajšie vyšetrovanie.

Vražda študenta pred rokom vyvolala rozruch vo verejnosti, aj medzi politikmi, práve pre podozrenie, že ju spáchali extrémisti. Podľa Tupého existuje aj policajný identikit páchateľov. Rýchlejšiemu vyšetreniu vraždy však vraj bráni legislatíva, ktorá je vraj príliš mäkká ku zločincom a málo chráni svedkov.

„Problém je s inštitútom chráneného svedka,“ povedal Tupý. Podľa neho sa v prípade nedarí nájsť svedka, ktorý by mal odvahu svedčiť aj pred súdom pre hrozbu z možnej pomsty.

Tupého otec nechcel spresniť ďalšie podrobnosti zo spisu, keďže by to podľa neho mohlo viesť k mareniu vyšetrovania. Kritizoval zároveň bývalého ministra vnútra Vladimíra Palka (KDH) za to, že v parlamente ešte ako minister vraj prezradil viaceré veci z vyšetrovania, ktoré podľa Tupého mohli pomôcť páchateľom. Palkovu reakciu sa ČTK zatiaľ nepodarilo získať.

Pri príležitosti prvého výročia Tupého smrti vydala Univerzita Komenského, na ktorej Tupý študoval, knihu básní z jeho pozostalosti. Knihu Ticho po anjelovi zredigoval spisovateľ Daniel Hevier. Obsahuje desiatky krátkych básní, z ktorých viaceré sa zachovali ako SMS správy z jeho mobilu.

Počas výročia Tupého smrti sa tento piatok ešte uskutoční koncert v jeho rodnej Žiline a spomienkové zhromaždenie o deň neskôr na bratislavskom Tyršovom námestí, mieste jeho smrti. Občianske združenie Ľudia proti rasizmu spolu s mestom Bratislava okrem toho vyhlásili zbierku na výstavbu pamätníka obetiam extrémizmu.

debata chyba