Jozef Majský zostane vo väzbe

Podnikateľ Jozef Majský obžalovaný z tunelovania skrachovaných nebankových spoločností BMG a Horizont zostane aj naďalej vo väzbe. Najvyšší súd totiž zamietol jeho sťažnosť voči rozhodnutiu Špeciálneho súdu, ktorý ho poslal do väzby na začiatku decembra.

19.12.2006 11:08
Jozef Majský Foto: ,
Jozef Majský v doprovode kukláčov.
debata

Povedala vedúca kancelárie predsedu Najvyššieho súdu Eva Rupcová. Podnikateľ je za mrežami od konca novembra. Špeciálny súd ho dal zatknúť po tom, čo sa údajne nezdržiaval na adrese, ktorú uviedol úradom. „Dôvody väzby podľa Najvyššieho súdu naďalej trvajú,“ povedala Rupcová.

Polícia zatkla Majského po prvý raz v októbri 2002. Po prepustení z väzby ho zadržali v januári nasledujúceho roka v Česku. Vo väzobnej cele zostal s malou prestávkou až do augusta 2004, keď ho generálny prokurátor Dobroslav Trnka prepustil na slobodu. Majský potom nechodil na súdne pojednávania pre údajné problémy so srdcom.

Najvyšší súd zamietol aj Majského sťažnosť voči 50-tisícovej pokute, ktorú mu nedávno udelil Špeciálny súd za to, že neprišiel na pojednávanie a riadne sa neospravedlnil. Rovnako súd neuznal aj námietku zaujatosti voči predsedovi senátu Špeciálneho súdu. To podľa hovorkyne Špeciálneho súdu Kataríny Kudjákovej znamená, že proces bude môcť pokračovať. Pojednávanie je vytýčené na 15. januára.

Podnikateľ, ktorému v 90. rokoch patrilo viacero veľkých firiem aj slovenských médií, podľa obžaloby spolu s Patrikom Pachingerom a Dávidom Brtvom nezákonne vybral zo skrachovaných nebankových spoločností asi 800 miliónov korún, za čo im hrozí 15 rokov väzenia. Rozsudok nad majiteľmi nebankových subjektov Vladimírom Frunim a Mariánom Šebeščákom spoločníkmi vynesie Špeciálny súd v inom procese možno v prvej tretine januára.

debata chyba