Lipšicova sekretárka študuje za štátne

Sekretárka bývalého ministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH) študuje na súkromnej vysokej škole za štátne peniaze. Miroslava Juru si rozhodnutím ministerstva z novembra 2005 mala zvýšiť kvalifikáciu. Rezort jej podľa rozhodnutia uhrádza tri štvrtiny školného. "Dosiaľ nás to stálo 81-tisíc korún," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči.

23.01.2007 04:00
Vysokoškolský index Foto: ,
Vysokoškolský index.
debata

Miroslava Juru podľa vlastných slov požiadala o štúdium sama. „To, že mi to odsúhlasili, je už iná vec. Všetko je však v súlade so zákonom o štátnej službe. Štátny, ale v podstate aj normálny zamestnanec má právo, aby mu zamestnávateľ prispieval na zvýšenie kvalifikácie,“ uviedla Juru.

Ako ďalej dodala, o iných ľuďoch, ktorým ministerstvo prispievalo, nevie. Podľa zmluvy po doštudovaní bude musieť ostať na ministerstve minimálne tri roky. Inak bude musieť peniaze vrátiť. Miroslava Juru študuje na Bratislavskej vysokej škole práva. Jedným zo zakladateľov školy bol pritom člen predsedníctva KDH Ján Čarnogurský.

Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic sa bráni tým, že hradenie štúdia bolo bežné už pred jeho príchodom na ministerstvo. „Vždy som podporoval štúdium zamestnancov ministerstva. O tom, že slečna Juru študuje, som, samozrejme, vedel, ale o konkrétnych podmienkach nie. Išlo to mimo mňa. Ani som to nepodpisoval. Ak by ma aj požiadala, určite by som jej vyhovel. Rovnako ako každému inému zamestnancovi ministerstva,“ povedal Lipšic. Pod rozhodnutím o zvýšení kvalifikácie je podpísaná vtedajšia riaditeľka osobného úradu Daniela Szabová.

Ministerstvo spravodlivosti s výkladom predchádzajúceho vedenia nesúhlasí. Prípad riešia ako porušenie zákona. „Nechceme zatiaľ potrestať nevinného človeka, keďže zodpovedná osoba podľa našich informácií dostala na podpísanie rozhodnutia o slečne Juru metodický pokyn od nadriadeného,“ povedal Jurči. Ako ďalej dodal hovorca rezortu, na post sekretárky nie je potrebné vysokoškolské vzdelanie a za rovnakých podmienok z ministerstva spravodlivosti študuje iba Miroslava Juru.

debata chyba