Rusíni sa chcú modliť po svojom

Rusíni na Slovensku chcú mať bohoslužby opäť vo vlastnom jazyku. Rusínsky časopis Rusin a Ľudové noviny rozbehli preto podpisovú akciu s cieľom dosiahnuť zmenu. Informovali o tom vydavatelia periodík. Rusíni prišli o svoj jazyk pri bohoslužbách pri potlačovaní Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku v 50. a 60. rokoch.

05.02.2007 18:15
Drevený kostolík Foto:
Rusíni na Slovensku chcú mať bohoslužby opäť vo vlastnom jazyku.
debata

„Rusíni sa k svojmu jazyku mohli po roku 1989 vrátiť v literatúre či vzdelávaní, ale nie v náboženstve,“ vysvetlil snahu iniciátorov podpisovej akcie šéfredaktor novín Alexander Zozuľák. Rozhodujúca časť Rusínov na Slovensku je podľa neho práve gréckokatolíckeho vyznania, táto cirkev má však obrady len v slovenčine.

Na Slovensku sa k rusínskej národnosti hlási takmer 25 000 obyvateľov, väčšina z nich žije v Prešovskom kraji.

Gréckokatolícku cirkev zrušil režim v 50. rokoch minulého storočia. Pri jej obnove v roku 1968 sa však už k rusínskemu jazyku nevrátila. „Tento stav trvá dodnes. Liturgická časť je v staroslovienčine, kázeň či čítanie evanjelia v slovenčine,“ uviedol Zozuľák. Evanjeliá boli pritom preložené aj do rusínskeho jazyka.

Gréckokatolícka cirkev už v súčasnosti umožňuje kňazom vzdelávať sa v rusínskom jazyku. Podľa Zozuľáka je zároveň mnoho kňazov rusínskeho pôvodu a kázne v tomto jazyku by zvládli. „Mnohí by rusínsky jazyk pri bohoslužbách aj použili, ale boja sa,“ povedal Zozuľák. Rusínsky jazyk bol oficiálne kodifikovaný v roku 1995.

debata chyba