Očkovanie proti rakovine? Možné od apríla

Dievčatám, ktoré tento rok dovŕšia dvanásť rokov, môže od apríla k doterajšiemu povinnému či dobrovoľnému očkovaniu pribudnúť ďalšie. Nová vakcína by ich mala v budúcnosti ochrániť pred rakovinou krčka maternice.

12.03.2007 06:00
Injekcia Foto: ,
Očkovanie proti rakovine? Možné od apríla
debata

Vakcína proti HPV vírusu, ktorý ochorenie spôsobuje, sa zatiaľ však nebude podávať dievčatám celoplošne a povinne. Jedným z dôvodov je vysoká cena očkovacej látky. Cena jednej vakcíny je päťtisíc korún, potrebné sú tri dávky. Keďže tento rok dovŕši dvanásť rokov zhruba 30-tisíc dievčat, ich celoplošné zaočkovanie by vyšlo na 450 miliónov korún.

Ak teda bude chcieť rodič zaočkovať svoju dcéru proti HPV vírusu, zaplatí to z vlastného vrecka. I keď časť z tejto ceny uhradí zdravotná poisťovňa. „Úhrada zo zdravotného poistenia je 10 percent z ceny lieku. Pacient si dopláca 90 percent z ceny lieku,“ uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Silvia Balázsiková.

Podľa informácií Pravdy sa stále rokuje o tom, aby sa vakcína už od budúceho roku podávala všetkým dievčatám vo veku 12 rokov zadarmo. Očkovať v tomto veku je potrebné preto, lebo HPV vírus je prevažne sexuálne prenosný a v tomto veku sa ešte nepredpokladá pohlavný život.

Za celoplošné povinné očkovanie dievčat je Úrad verejného zdravotníctva. „Pracovná skupina pre imunizáciu odporúča zavedenie plošného očkovania proti HPV v 12. roku života v priebehu roku 2008. Zatiaľ však nie je stratégia plošného očkovania uzavretá, bude predmetom ďalších rokovaní a procesov schvaľovania,“ povedala vedúca pracovnej skupiny pre imunizáciu z Úradu verejného zdravotníctva Jarmila Lančová.

Aj detský lekár Svetozár Dluholucký, ktorý je tiež členom imunizačnej komisie, podporuje povinné očkovanie dievčat vo veku dvanásť rokov. „Dnes nám ročne ochorenie na rakovinu krčka maternice zhruba 400 žien ročne, polovica z nich zomrie. Vakcíny by dokázali počet chorých žien znížiť v budúcnosti na 40 prípadov za rok a to by bol obrovský úspech. Je to však beh na dlhé trate, výsledky súčasného očkovania sa prejavia o 15 rokov,“ povedal.

HPV vírus je bežný, vysokonákazlivý vírus. Existuje stovka typov tohto vírusu, asi pätnásť z nich môže spôsobiť rakovinu krčka maternice alebo predrakovinové stavy. Odborníci predpokladajú, že sa ním nakazí 50 až 80 percent žien počas svojho života. Očkovanie má podľa výrobcov význam aj u tých dospelých žien, ktoré vírusom nie sú nakazené, predovšetkým u tých, ktorým sa v rodine už rakovina krčka maternice objavila.

Názory lekárov na vakcíny proti HPV vírusom sa rôznia. Väčšina lekárov ju považuje za významný objav, nájdu sa však aj takí, ktorí tvrdia, že by sa peniaze mali radšej použiť na preventívne vyšetrenia.

debata chyba