Ľudí na Záhorí bude živiť golf

Ľudí na Záhorí by mal v blízkej budúcnosti živiť golf. V regióne je naplánovaná výstavba niekoľkých veľkých golfových ihrísk, ktoré majú pritiahnuť bohatú klientelu a ponúknuť stovky pracovných príležitostí.

19.03.2007 08:15
Golf Foto:
Ilustračné foto
debata

Medzi Senicou a Šajdíkovými Humencami už vrcholia prípravy na stavbu jedného profesionálneho a jedného poloprofesionálneho golfového ihriska. „Bude tu aj hotel, reštaurácia a do dvesto domčekov pre hráčov,“ teší sa starosta Šajdíkových Humeniec Jozef Vajda. Investor mu potvrdil, že najväčší golfový areál na Slovensku bude potrebovať na zabezpečenie prevádzky okolo 120 ľudí.

Ďalším prínosom pre obec budú dane z nehnuteľností. Pozemky má investor už vykúpené, výstavba dvoch 18-jamkových ihrísk by sa mala začať už na budúci mesiac. Podľa primátora Senice Ľubomíra Parízka sú golfové ihriská najekologickejšou investíciou, akú si obce môžu želať.

Ďalší golfový areál bude len o pár kilometrov ďalej, pri obci Sekule. Starostka Pavla Maxianová je presvedčená, že bude veľkým prínosom pre rozvoj obce. „Radšej športovo-rekreačné investície ako priemyselné parky,“ hovorí starostka. Investor podľa jej slov takisto hovorí o ubytovacích kapacitách, amfiteátri, štadióne a stovkách pracovných príležitostí. Lokalita Mláky, kde bude jedno 18-jamkové a jedno 9-jamkové ihrisko, robí obci zatiaľ len problémy. „Je to veľmi pekné prostredie, z ktorého sa postupne stáva smetisko. Obec nemá prostriedky na to, aby divoké skládky odstraňovala,“ hovorí. Prevádzkovateľ golfového ihriska si podľa nej poriadok v lokalite ustráži.

V Skalici len nedávno menili územný plán, aktuálny už ráta aj s golfovým ihriskom. Primátor Stanislav Chovanec pred rokmi stavil na cestovný ruch, golfové ihrisko by jeho rozvoj len podporilo. Aj v prípade Skalice pôjde o súkromnú investíciu. „Predpokladám, že v tomto roku by sa mohlo začať stavať, na budúci rok by mohlo byť k dispozícii deväť jamiek a o ďalší rok osemnásť,“ dodal primátor.

debata chyba