Galéria dostane na rekonštrukciu miliardu

Rekonštrukcia Slovenskej národnej galérie (SNG) v Bratislave si vyžiada o pol miliardy korún viac, ako sa doteraz plánovalo. Do areálu galérie, kde zatiaľ opravil len Esterháziho palác za 32 miliónov korún, sa v stredo vláda zaviazala investovať viac ako miliardu korún. Celková rekonštrukcia, modernizácia a dostavba galérie by mali byť hotové do roku 2013.

21.03.2007 13:12
SNG Foto: ,
Slovenská národná galéria v Bratislave.
debata

Pôvodný projekt rekonštrukcie galérie schvaľovala ešte bývalá vláda Mikuláša Dzurindu, ktorá ho odhadla na 430 miliónov korún. Súčasné vedenie ministerstva kultúry však zámer kritizovalo, pretože podľa neho zahŕňalo len o nevyhnutné úpravy. Údajne sa v ňom nepočítalo s potrebnými klimatickými ani bezpečnostnými technológiami.

Nový projekt sa však nepáčil ministerstvu financií. „Kladie vysoké finančné požiadavky na štátny rozpočet,“ uviedlo v materiáli. Ministerstvo kultúry však chce získať časť prostriedkov aj z fondov EÚ.

Podľa projektu by sa najprv malo zrekonštruovať premostenie v budove, ktorého časť je od roku 2001 uzavretá pre havarijnú situáciu. Opravovať sa bude aj administratívna budova, plánuje sa prestavba knižnice a amfiteátra, úprava nádvoria, ale aj nový depozitár. Ten bol doteraz v suteréne. Povodne však ukázali, že zbierkové predmety, ktorých má SNG 54.000 kusov, bude treba premiestniť do nového bezpečného objektu.

Národnú galériu zriadili zákonom v roku 1948 v bývalej budove mestskej polície na dunajskom nábreží, dnes známej ako Vodné kasárne. Keďže po roku 1940 zbúrali južné krídlo tohto barokového paláca, v rokoch 1969 až 1977 ho podľa návrhu Vladimíra Dedečka vybudovali v podobe dnešného premostenia. V roku 1990 pribudol do komplexu SNG aj Esterháziho palác.

debata chyba