Hrob prezidenta Tisa nechal prekopať Pánis

Údajný Tisov hrob na Martinskom cintoríne v Bratislave nechal koncom marca otvoriť a prekopať predseda Slovenskej národnej jednoty Stanislav Pánis. Už päť rokov je totiž nájomcom tohto hrobového miesta. Vyplýva to zo zistení denníka Pravda. Naďalej je však otázne, čo sa tam našlo. Podľa Pánisa je všetko viac-menej jasné.

17.04.2007 08:15
Jozef Tiso Foto:
Jozef Tiso.
debata

„V hrobe sa našiel biely golierik, aký nosia kňazi, ďalej pátričky (ruženec), ktoré Dr. Tisovi vypadli z rúk, keď ho obesili, a puzdro s okuliarmi,“ popisuje nálezy Pánis. Ďalšie zdroje to však nepotvrdzujú. „Na záberoch z otvorenia hrobu sa nič z uvedených vecí nenachádza, vyzdvihli len časť stehennej kosti a ešte nejaké ďalšie kosti,“ namieta Miloslav Hrádek, riaditeľ mestského pohrebníctva Marianum. Na akte vyzdvihnutia ostatkov na Martinskom cintoríne sa totiž zúčastnil zástupca tohto pohrebníctva, ktorý zhotovil aj fotografickú dokumentáciu.

Bol prezident Dr. Jozef Tiso vojnový zločinec?

Čitatelia Pravda.sk mali možnosť v ankete odpovedať na otázku: Podľa respondentov bol kňaz a prezident Tiso vojnovým zločincom, naopak čitateľov s tým nesúhlasí. K otázke sa nevedelo vyjadriť hlasujúcich.Výs­ledky ankety nájdete

Podľa Pánisa našli v hrobe celú kostru. „Všetko svedčí o tom, že tam bol pochovaný muž Tisovej postavy, na 99,9 percenta samotný Dr. Tiso,“ tvrdí predseda Slovenskej národnej jednoty. To však treba ešte dokázať. Začiatkom apríla požiadala Pánisova Spoločnosť Dr. Jozefa Tisu spolu so Spoločnosťou Andreja Hlinku o preskúmanie vyzdvihnutých telesných ostatkov prostredníctvom skúšky DNA. „Už ôsmy alebo deviaty deň to skúmajú slovenskí vedci, výsledky by mali byť známe na budúci týždeň,“ informuje Pánis, ale do podrobností nezachádza. Ani on však nevylučuje, že kosti mohli patriť niekomu inému a ostatky Tisa nechal bývalý režim tajne spopolniť. „V takom prípade bude to symbolický hrob, pri ktorom sa budeme naďalej schádzať,“ sľubuje Pánis a už zajtra tam chce odhaliť pomník. Toho sa najviac obáva Hrádek. „Neviete si predstaviť, ako veľmi nás to zamestnáva vždy 14. marca a 18. apríla, keď na cintorín prichádzajú rôzni extrémisti,“ sťažuje sa riaditeľ pohrebníctva.

Podľa zistení Pravdy testy DNA robí na Slovensku Kriminalisticko-expertízny ústav a jedna súkromná bratislavská poliklinika. Policajný ústav podobné objednávky spravidla neprijíma a konateľ zdravotníckeho zariadenia RNDr. Zdenko Červenák poprel, že by sa spomínané spoločnosti obrátili na nich. Zároveň však dodáva, že test biologickej príbuznosti dokážu uskutočniť aj za 5 dní, ak sa nájde vhodný príbuzný a „skúška má prioritu“. V praxi to znamená priplatiť si k necelým 10-tisíc korunám, ktoré uvádza cenník polikliniky. „Je možné, že o test požiadali zahraničné laboratóriá,“ pripúšťa aj takúto možnosť Červenák.

debata chyba