Pohotovosť bude pre lekárov povinná

Súkromní lekári budú musieť od júla povinne slúžiť na pohotovosti. Ak službu odmietnu, môžu dostať pokutu do stotisíc korún. Nočné a víkendové pohotovosti by mali zubárom, všeobecným a detským lekárom určovať vyššie územné celky.

28.05.2007 06:00
Záchranka Foto:
Ilustračné foto
debata

Zmenu schválila na poslednej schôdzi Národná rada aj napriek tomu, že v niektorých mestách pohotovosti už neexistujú. Ako poslanecký návrh ho predložila strana Smer v rámci zákona, ktorý mal pôvodne riešiť len uznávanie diplomov lekárov a sestier z nových členských štátov EÚ, Rumunska a Bulharska.

Samosprávy sú síce rady, že dostali do rúk možnosť, ako donútiť lekárov slúžiť na lekárskej službe prvej pomoci. Zákon je však podľa viacerých nedotiahnutý a v praxi ťažko vykonateľný. Nie je napríklad jasné, čo v prípade miest, kde lekárska služba prvej pomoci zanikla, ako napríklad v Trnave.

„Znamená to, že budú musieť povinne pohotovosti nanovo vzniknúť, aby neporušovali zákon?“ pýta sa Mária Sabolová (KDH). Nezodpovedané otázky by malo podľa Sabolovej vyriešiť nariadenie vlády. „V zákone nie sú určené jasné pravidlá,“ dodala. Myšlienka návrhu nie je podľa Sabolovej zlá, chybou však bolo, že sa o zákone pred jeho prijatím nedostatočne hovorilo.

Ani samotné samosprávy nevedia presne, čo zákon prinesie v praxi. „Musíme počkať na vykonávaciu vyhlášku, potom uvidíme, čo budeme robiť,“ uviedla šéfka zdravotníckeho odboru trnavského vyššieho územného celku Katarína Naďová. Rezort zdravotníctva však tvrdí, že riešenie musia nájsť samosprávy. „To je otázka pre VÚC, pretože VÚC určuje, kde má byť lekárska služba prvej pomoci,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Silvia Balázsiková.

Vyššie územné celky tvrdia, že ministerstvo s nimi návrh neriešilo, aj keď sa ich priamo týka. Napriek tomu sú rady, že sa do zákona dostala taká povinnosť. „Často sa nám stávalo, že lekári odmietali nastupovať do lekárskej služby prvej pomoci, v zákone totiž doteraz takú povinnosť nemali,“ dodala šéfka zdravotníckeho odboru trenčianskeho VÚC Elena Štefíková.

Súkromní lekári však so zákonom nesúhlasia. Hlavným dôvodom je, že väčšina pohotovostí je dnes v súkromných rukách. „Problém je v tom, že súkromného lekára, teda podnikateľa, niekto núti podnikať na mieste iného podnikateľa,“ povedal prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor.

Navyše v zákone nie je doriešený spôsob platenia za služby. „Prevádzkovatelia môžu lekára donútiť slúžiť napríklad aj za korunu na hodinu a on to nemôže odmietnuť, pretože dostane pokutu stotisíc korún,“ dodal Pásztor. „Túto činnosť majú zahrnutú v kapitačnej platbe, takže nie je potrebné riešiť to osobitným predpisom,“ reagovala Balázsiková.

Riaditeľ nemocnice v Trstenej Vojtech Koleják tvrdí, že s prevádzkovaním pohotovosti nemá problém. „Naši lekári sa vedia dohodnúť, máme s nimi dobré vzťahy. Pre nich je výhodné, že chodia do služieb, inak by museli byť 24 hodín na telefóne,“ povedal. Priznal však, že za služby dostávajú len symbolickú odmenu.

Pohotovosti sú dnes platené zo zdravotných poisťovní kombinovaným spôsobom. Časť dostane zariadenie, ktoré lekársku službu prvej pomoci prevádzkuje, vo forme paušálu, čo je 90 halierov za každého obyvateľa v rajóne. Ďalšiu časť zaplatia poisťovne za výkony, ktoré lekári počas služieb urobia. Okrem toho za každú návštevu pohotovosti zaplatia pacienti 60 korún.

debata chyba