Folklór vo Východnej videlo 25-tisíc ľudí

53. ročník Folklórneho festivalu Východná sa skončil. Bránami nového areálu prešlo počas troch dní vyše 25-tisíc návštevníkov, povedal tlačový tajomník festivalu Ján Bazovský. K výhradám divákov, že tohtoročný program nedosahoval úroveň predchádzajúcich ročníkov, Bazovský povedal, že organizátori sú s akciou spokojní, pretože po dvoch rokoch sa do Východnej opäť vrátili milovníci folklóru.

01.07.2007 18:43
Folklórny festival vo Východnej
debata

Festival sa zaobišiel bez vážnejších zranení, zdravotníci ošetrovali len niekoľko drobných poranení a ľudí, ktorí to prehnali s alkoholom. Počas troch dní sa vo Východnej predstavilo päť zahraničných súborov a niekoľko desiatok slovenských.

V piatok večer festival slávnostne otvoril minister kultúry Marek Maďarič. Na otváracom ceremoniáli sa zúčastnilo viacero členov vlády a poslancov parlamentu. Najčestnejší hosť, prezident Ivan Gašparovič prišiel v širokom bačovskom klobúku. Piatkový program spestrilo vystúpenie Lúčnice a slávnostný ohňostroj komponovaný na hudbu Svetozára Stračinu Reč pastierska.

Na festivale nechýbal ani prezident Ivan... Foto: SITA
Folklórny festival vo Východnej Na festivale nechýbal ani prezident Ivan Gašparovič (vpravo)

Na festivale nechýbal ani prezident Ivan Gašparovič (vpravo)

V sobotňajšom programe vystúpili zahraničné folklórne súbory pod názvom Dedičstvo národov. Divákov najviac nadchol rumunský súbor Romafest Gypsy Ensemble, ktorého tanečníci zožali niekoľkominútové standing ovation a ako jediní k svojmu programu pridávali ďalšie číslo. Veľký potlesk si vyslúžili aj Galena Juju Dance Group z Kamerunu. Dedinské folklórne súbory sa predstavili s programom Klenotnica Slovenska. 

V nedeľu pokračoval program druhou časťou Dedičstva národov a predstavili sa aj detské folklórne súboru v programe Rapotačky. Festival vyvrcholil Galaprogramom, ktorý pripravili Ján Blaho, Igor Kovačovič a Vladimír Urban. Sprievodnými podujatiami Východnej 2007 boli aj tvorivé dielne, živé múzeum domácich prác a nechýbal sprievod obcou. Festival spestrili aj výstavy Výtvarné dimenzie drotárstva, Ovčiarstvo, Komorná ľudová plastika a Kresané z dreva. 

Foto: SITA
Folklórny festival vo Východnej
 
Foto: SITA
Folklórny festival vo Východnej
Foto: SITA
Folklórny festival vo Východnej
 
Foto: SITA
Folklórny festival vo Východnej

Ako uviedol hlavný dramaturg programu folklórneho festivalu Východná Juraj Hamar, 53. ročník festivalu by sa mal definitívne etablovať ako medzinárodný folklórny festival, a to nielen vystúpením zahraničných súborov, ale aj účasťou zahraničných pozorovateľov, zástupcov významných medzinárodných organizácií (UNESCO, ECTC, CIOFF, IOV) a folklórnych festivalov.

Organizátormi festivalu sú ministerstvo kultúry, Národné osvetové centrum, Žilinský samosprávny kraj – Liptovské osvetové stredisko a obec Východná. Záštitu nad festivalom prevzal predseda vlády Robert Fico.

debata chyba