Prezident : Veľvyslanci musia byť exkluzívni

Keďže Slovensko sa vstupom do Európskej únie stalo členom exkluzívneho klubu, aj pôsobenie veľvyslancov Slovenskej republiky musí byť exkluzívne, uviedol prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič v príhovore ôsmim novým veľvyslancom SR, ktorým dnes odovzdal poverovacie listiny.

16.07.2007 17:33
Prezident Ivan Gašparovič Foto: ,
Ivan Gašparovič
debata

V krajinách, ktoré nezaznamenali taký mohutný rozvoj ako Slovensko, budú mať veľvyslanci možnosť poskytnúť know-how našich úspechov, pripomenul prezident a dodal, že veľvyslanci musia v krajinách svojho pôsobenia nielen hľadať cesty zbližovania, ale aj prezentovať SR ako zvrchovanú, demokratickú a slobodnú krajinu, v ktorej sú si občania rovní v povinnostiach i právach.

Poverovacie listiny si prevzali veľvyslanci: Jozef Dravecký pri Svätej stolici, Vladimír Jakabčin v Turecku, Peter Kmec vo Švédsku, Ján Kuderjavý vo Francúzsku, Dagmar Repčeková v Rumunsku, Anna Tureničová na Cypre, Ján Voderadský v Grécku a Peter Zsoldos v Egypte. Príhovor za novovymenovaných vedúcich diplomatických misií predniesla A. Tureničová. Ubezpečila prezidenta, že do služby pre Slovenskú republiku vložia všetky svoje sily a urobia všetko, aby dôveru prezidenta nesklamali.

Novovymenovaní veľvyslanci s výnimkou Dagmar Repčekovej sa 29. júna zúčastnili na zasadnutí Zahraničného výboru (ZV) Národnej rady (NR) SR, kde prezentovali svoje zámery o tom, ako chcú zamerať činnosť slovenských veľvyslanectiev vo svojich cieľových krajinách. Podpredsedníčka výboru Zdenka Kramplová nebola s prezentáciami spokojná a označila ich za zbytočné.

„Nie som s prezentáciami stotožnená a samozrejme nie všetci, ktorí tu prezentovali svoje zameranie, ani obsahom a zrejme ani osobnosťou podľa mňa nespĺňajú predpoklady na túto funkciu,“ uviedla Kramplová po júnovom zasadnutí výboru.

Dodala, že by bola rada, keby veľvyslanci chodili na zasadnutie ZV NR SR skôr, ako ich schváli vláda a prezident a skôr ako dostanú agrement. Podľa Kramplovej by mali prezentácie veľvyslancov vyzerať ináč a mali by byť pre nich formulované podľa toho, ako si slovenská diplomacia v konkrétnych krajinách dosiaľ počínala. Na septembrovej schôdzi ZV NR SR by sa malo rokovať o tom, ako majú veľvyslanecké prezentácie vyzerať.

debata chyba