Snem v štýle hudba a klobása slávi výročie

Najväčšie esá slovenského šoubiznisu, ohňostroj a Vladimír Mečiar. Politiku v štýle hudba, tanec, klobása predviedlo HZDS na futbalovom štadióne v Trnave presne pred deviatimi rokmi. Namiesto volebného úspechu však nasledovalo osem rokov v opozícii. A postupná strata viac ako 700-tisíc voličov. Kým v roku 1998 hnutie volilo 27 percent voličov, dnes je jeho podpora okolo jedenástich percent. Na trnavský futbalový štadión nechalo HZDS pred voľbami v roku 1998 pozvážať z celého Slovenska 20-tisíc delegátov.

19.07.2007 12:05
Vladimír Mečiar Foto: ,
Predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar
debata

„Ľudia odchádzali nadšení. Milovali Mečiara a po tomto veľkolepom zážitku nepochybovali o sile HZDS,“ spomína si na nominačný snem vtedy najsilnejšej strany z 18. júla 1998 bývalý mečiarovec Ladislav Polka.

Autorom myšlienky bol dnes už nebohý veľkopodnikateľ Alexander Rezeš, realizáciu zabezpečila firma Fedora Flašíka. Polka mal na starosti organizáciu a bezpečnosť. Železnice vypravili v tento deň do Trnavy na objednávku HZDS desať mimoriadnych vlakov.

„Vznikol veľký chaos. Mnohým ľuďom, ktorí prišli z východného Slovenska, sa neušiel balíček s jedlom,“ hovorí exposlankyňa Marta Aibeková. Snemovať na trávniku bolo podľa nej pre politikov ponižujúce, ľudí zase megalomanská akcia dráždila.

Tisíce delegátov, ktorí zaplnili štadión trnavského Spartaku, schvaľovali zoznam 150 kandidátov naraz. „Tí všetci potom prechádzali krížom cez štadión. Dámam sa vysoké opätky zabárali do trávnika. Niektoré si ich za obrovského potlesku vyzúvali,“ spomína Polka.

Správy z archívu hovoria, že nádejní kandidáti sa o nominácii dozvedeli iba tesne pred snemom. „Bolo to veľmi nepríjemné. My, čo sme boli na kandidátke, sme sedeli vpredu. Poslanci, čo sa na kandidátku nedostali, sedeli na inom mieste. Nikto im to dopredu nepovedal,“ spomína si Aibeková.

Informáciu, že snem stál stranu 10 miliónov korún, nik oficiálne nepotvrdil. „Presne si to nepamätám. Mohlo to však byť toľko,“ pripustil Flašík.

„Keď na to strana má, prečo nie?“ povedal poslanec Ján Kovarčík, ktorý háji v parlamente záujmy strany od roku 2002.  „Sám som na tom sneme nebol. Mal som na starosti len dopravu,“ dodal.

Politológ to vidí inak. „HZDS sa seklo. Jeho voličov tvoria najmä ľudia z vidieka, s nižšími príjmami, a tých to mohlo iba podráždiť,“ povedal Ján Baránek. Trnavský snem bol podľa neho pravdepodobne najmasovejšou politickou akciou v histórii Slovenska. „Aj keď podobný nádych mala aj Dzurindova cyklokampaň, ktorá možno plošne zasiahla aj viac ľudí,“ dodal.

Po veľkolepom sneme nasledovala ešte okázalejšia predvolebná kampaň s celebritami typu Claudia Schifferová či Gérard Depardieu. Mečiar napokon voľby s podporou viac ako 900-tisíc voličov vyhral, vládu však nezostavil.

Na nominačnom sneme o štyri roky neskôr vystriedal nadšenie a eufóriu krik a Mečiarova hádka s Ivanom Gašparovičom, ktorý sa nedostal na kandidátku. Strana vo voľbách v roku 2002 uhrala 19,5 percenta, vlani už len 8,8. Mečiarovi ľudia síce sedia vo vláde, strana so 16 poslancami má však najmenší vplyv.

debata chyba