Národné parky prepúšťajú, ochrana slabne

Ochrana prírody dostane na budúci týždeň jednu z najsilnejších rán od nástupu Ficovej vlády. Zo správ národných parkov a chránených krajinných území prepustia jedenásť percent strážcov, lesníkov, botanikov, zoológov. Napríklad z regiónu, ktorému patrí Slovenský raj, Muránska planina a Slovenský kras, prepustia zo 45 zamestnancov desiatich.

21.08.2007 07:26
Tabuľa Správy TANAP-u Foto: ,
TANAP, ilustračné foto
debata

Šéf Štátnej ochrany prírody Ján Mizerák si v pondelok zvolal do Banskej Bystrice na poradu všetkých riaditeľov národných parkov a chránených krajinných území. Odovzdal im výpovede pre zamestnancov. Mizerák tvrdí, že prepúšťanie ľudí z ochrany prírody je veľmi nepríjemné, ale nie také zlé, ako sa pôvodne zdalo.

„Pôvodne sme mali prepustiť dvadsať percent zamestnancov, čo by bolo skoro sto ľudí. Nakoniec prepúšťame 48. Bude to veľmi zložité, v ochrane prírody bude každý človek chýbať, ale musíme postupovať podľa vládneho uznesenia o znižovaní počtu štátnych zamestnancov,“ hovorí. Prepúšťaní zamestnanci, ktorí odpracovali viac ako päť rokov, dostanú päťmesačné, ostatní štvormesačné odstupné.

Prepúšťanie štátnych zamestnancov nariadila vláda, lebo sa snaží šetriť. Pôvodne plánovala prepustiť pätinu všetkých štátnych zamestnancov, ale nedarí sa jej to. Peter Višváder z ministerstva životného prostredia hovorí, že Štátna ochrana prírody je jednou z organizácií, z ktorej prepustia menej, lebo ju „čakajú významné úlohy“.

Bývalý minister životného prostredia László Miklós si, naopak, myslí, že prepúšťanie zamestnancov ochrany prírody je nešťastné. „Za našej vlády existovalo uznesenie o postupnom zvýšení počtu strážcov ochrany prírody. Oni ich prepúšťajú. Pri šetrení by som sa skôr pozrel na iné vnútorné rezervy a iné organizácie, určite nie na ochranu prírody. To sa nemalo stať,“ tvrdí. Nešťastné sa mu zdá, že napríklad Tatranský národný park príde zo svojich 35 zamestnancov o piatich ľudí.

Z ochrany prírody odchádza aj bývalý šéf Slovenského raja Dušan Bevilaqua, ktorého pred časom degradovali na strážcu prírody. „Už pred mesiacom mi povedali, že výpoveď dostanem aj ja. Ani sa im nečudujem, kto by chcel mať za chrbtom v robote kontrolu?“ hovorí Bevilaqua. Má 57 rokov a hľadá si nové miesto.

V pôvodných inštrukciách písalo vedenie Štátnej ochrany prírody riaditeľom národných parkov, aby navrhli na prepustenie najmä penzistov a strážcov prírody. Výpovede však dostanú aj tridsiatnici. Lesník Správy Tatranského národného parku Karol Kaliský je tiež medzi postihnutými, hoci nie je ani penzista, ani strážca. „Dlho mi o prepustení nikto oficiálne nič nepovedal, že som na zozname prepúšťaných, som vedel len sprostredkovane z ústredia v Banskej Bystrici. Zatiaľ neviem, čo bude ďalej, ale rád by som ostal pri prírode,“ hovorí Kaliský.

Kaliský patrí medzi ľudí, ktorí pred časom podpísali výzvu za odstúpenie riaditeľa správy TANAP-u Pavla Majka a výzvu za vyvodenie zodpovednosti za zlý stav stav v ochrane prírody, adresovanú vedeniu Štátnej ochrany prírody. Stratu zamestnania pripisuje aj týmto akciám.

debata chyba