V Čadci odhalili sochu Jozefovi Kronerovi

Jednému z najvýznamnejších slovenských hercov Jozefovi Kronerovi dnes v Kysuckom múzeu v Čadci odhalili drôtenú sochu v životnej veľkosti. Kroner je oblečený ako jeho slávna postava Tono Brtko z oscarového filmu Obchod na korze. K hercovej napodobenine časom pribudnú i ďalšie sochy známych osobností, ktoré majú pôvod na Kysuciach. Vyrobené budú tiež z drôtu, čím si chce múzeum pripomenúť tradičné slovenské remeslo, ktorým kedysi bolo drotárstvo.

26.08.2007 18:14
Socha Jozefa Krónera Foto:
debata

„Prvou osobnosťou Galérie osobností Kysúc je herec Jozef Kroner. Je najvýraznejšou osobnosťou tohto regiónu. Pokiaľ ide o herectvo, je to asi najvýraznejšia osobnosť na Slovensku. Socha je oblečená ako Kronerova postava z filmu Obchod na korze. Sú tu i fotografie venované tomuto filmu a máme i kópiu sošky Oscara,“ povedala riaditeľka Kysuckého múzea Ľubica Kullová.

Nevedela spresniť, či slávnemu hercovi, ktorý zomrel pre deviatimi rokmi, už v minulosti niekde na Slovensku odhalili sochu. Po rodákovi zo Staškova je však napríklad pomenovaná jedna z ulíc v Bratislave, kde dlhé roky pôsobil ako herec v Slovenskom národnom divadle.

Kroner sa k herectvu dostal prostredníctvom rôznych ochotníckych súborov. Okrem divadla a filmu sa presadil i v televízii či v rozhlase. Diváci si ho pamätajú napríklad aj ako Martina Pichandu z Tisícročnej včely či Pacha, hybského zbojníka z rovnomenného fil­mu.

Podľa Kullovej zatiaľ nie je známe, koľko kysuckých osobností ku Kronerovej soche ešte pribudne. Aj všetky ďalšie diela by však mali byť z drôtu. „Na Kysuciach má drotárstvo hlbokú tradíciu. Drotári pochádzali z 90 percent práve z obcí na Kysuciach. Toto remeslo bolo dôležitým zdrojom obživy. Chceme spojiť pôvodné drotárstvo s osobnosťami Kysúc,“ dodala riaditeľka múzea.

debata chyba