Exmanželka: Rydlo bol násilný i perverzný

Švajčiarske noviny Berner Zeitung obvinili poslanca SNS Jozefa M. Rydla, že stál pred švajčiarskym súdom za vyhrážky svojej rodine zabitím, krádež rukopisov z Národnej knižnice v Berne a falšovanie svojho titulu profesor.

17.09.2007 15:20
Jozef Rydlo Foto: ,
debata

Samotný Rydlo pre Pravdu uviedol, že ak budú údaje v článku Kariéra jedného hochštaplera, kde ho autorka Irena Brezna, pôvodom zo Slovenska, nazýva ultranacionalistom poberajúcim švajčiarsky invalidný dôchodok, nepravdivé, noviny zažaluje.

„Týka sa to môjho súkromného života a rozvodu, ktorý trval 12 rokov. Už viem, odkiaľ vietor fúka,“ povedal Rydlo. Podľa neho mu titul profesor udelila správna rada Strediska pre slovanské štúdie Wiliama Rittera v roku 1985. Priznal, že túto spoločnosť sám zakladal. Noviny ho citujú, ako uviedol: „Nikdy som netvrdil, že som riadny profesor.“

Rydlo má dvojité občianstvo – slovenské a švajčiarske. Zo Švajčiarska odišiel v roku 1993. Titul profesora tam vraj však nikdy nezískal Rydlova túžba získať sfalšovaný akademický titul bola v slovenských emigrantských kruhoch vo Švajčiarsku známa a bola predmetom posmechu, píše Brezna.

Vtedajší prorektor Lausannskej univerzity Fedor Bachman vraj dokonca v roku 1991 pohrozil Rydlovi v liste právnymi dôsledkami, ak neprestane škodiť povesti univerzity tým, že bude naďalej vyhlasovať, že na nej pôsobil. Rydlo sa však nedal zastaviť, konštatuje autorka článku.

V slovenských médiách pokojne uvádza, že v rokoch 1968 až 1993 pôsobil na univerzitách v Padove, Benátkach, Záhrebe, Skopji, Ríme, vo Vatikáne, v Mníchove, Viedni, Toronte, Washingtone, Lausanne, Berne, Ženeve, Buenos Aires a Paríži. „Strieda univerzity ako spodnú bielizeň a tak sa v ktoromkoľvek denníku prezentuje ako najvzdelanejší Slovák,“ napísala Brezna.

Súdne dokumenty údajne hovoria o Rydlovom pokuse uškrtiť manželku opaskom a hodiť pod idúci vlak svoje dve deti, syna a dcéru. V súdnom protokole tieto skutočnosti potvrdili obe Rydlove deti, ktoré po rozvode svojich rodičov písomne požiadali, aby sa nemuseli so svojím otcom stýkať.

Rydlova manželka: Manžel bol perverzný

Podľa Rydlovej bývalej manželky Michele Rydlovej – Poncikovej sa Rydlo dlhodobo dopúšťa domáceho násilia na nej i na deťoch a okrem toho vraj prejavoval sklon k perverznosti: synovi Alexandrovi daroval podľa súdnych záznamov k jedenástym narodeninám balíček prezervatívov, desaťročnej dcére Genevieve pohľadnicu so stoporeným penisom.

Psychiatrická služba univerzitnej polikliniky v Lausanne Rydlovi diagnostikovala v roku 1992 „postupujúcu schizofréniu s paranoidnými rysmi“. Už od roku 1989 bol uznaný za stopercentne práceneschopného na „neurčitú dobu“. Neúnosné sa stalo jeho pôsobenie ako učiteľa dejepisu na lausannskom gymnáziu napríklad preto, že počas výučby prechádzal z francúzštiny do slovenčiny bez toho, aby si to všimol.
Všetky body obvinenia proti Jozefovi Rydlovi pred súdom vo Waadtlande začiatkom 90. rokov padli. Opakované krádeže kníh a vzácnych rukopisov z Národnej knižnice v Berne mu síce dokázali, ale v čase, keď bol tento skutok už premlčaný.

Rydlo kradol v rokoch 1985 až 1986 systematicky okrem kníh aj cenné originálne partitúry a rukopisy, napríklad od Dvořáka, Beethovena, Mahlera, Le Corbusiera a Romaina Rollanda. Polícii sa podarilo časť ukradnutých vecí zabaviť a Národnej knižnici vrátiť.

debata chyba