Sziliová: Neprišla som rozprávať

V Podunajských Biskupiciach odhalili pamätný stĺp pri príležitosti 60 rokov od vysídlenia maďarských rodín z tejto bratislavskej časti. Akcia, ktorú zorganizoval spolok maďarskej menšiny Csemadok, vzbudila veľkú pozornosť po avizovaní účasti predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej. Počas slávnosti nevystúpila s prejavom, ani neodpovedala na otázky novinárov. "Prišla som oslavovať, nie rozprávať," odkázala.

06.10.2007 17:25
Sziliová Foto:
Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Szili odchádza z omše v Podunajských Biskupiciach.
debata

Prítomnosť predsedníčky maďarského parlamentu vyvolala rozruch najmä preto, že len pred niekoľkými dňami zrušila plánovanú oficiálnu návštevu Slovenska na protest proti uzneseniu o nedotknuteľnosti povojnových dekrétov, ktoré prijal slovenský parlament.

Po slávnostnej omši v miestnom kostole svätého Mikuláša sa Sziliová po boku predsedu Strany maďarskej koalície Pála Csákyho zúčastnila na odhalení pamätného stĺpu, ktorý má pripomínať vysídlenie maďarských rodín.

„Je to memento pre tých, ktorí boli vysídlení, pre tých, ktorí sa stali svedkami vysídlenia, ale aj pre tých, ktorí o ňom len počuli, aby sa už nikdy viac nezopakovalo podobné bezprávie,“ vyhlásila predsedníčka základnej organizácie Csemadoku v Podunajských Biskupiciach Elza Nagyová.

Predsedníčka maďarského... Foto: SITA
Sziliová, Csáky Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová a predseda SMK Pál Csáky počas omše v Podunajských Biskupiciach.
 
Predsedníčka maďarského...
Sziliová, Csáky Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová a predseda SMK Pál Csáky počas odhalenia pamätného stĺpu.
Katalin Sziliová pri kladení... Foto: SITA
Sziliová Katalin Sziliová pri kladení kvetov k odhalenému stĺpu, ktorý ma pripomínať 60. výročie vysídlenia maďarských rodín z Podunajských Biskupíc.
 
Predsedníčka maďarského... Foto: ČTK
Sziliová Predsedníčka maďarského parlamentu Katalin Sziliová (v strede) pri odhalení pamätného stĺpu k 60. výročiu vysťahovania maďarských rodín z Podunajských Biskupíc.

„Nechceme nič iné, ako zmierniť nedorozumenie, ktoré v poslednom čase nastalo v tejto republike,“ zdôraznila predsedníčka Csemadoku Elza Nagyová. Tvrdila, že organizácia pozvala Sziliovú asi pred mesiacom ako súkromnú osobu. „My sme boli sami prekvapení, že ako súkromnú návštevu to prijala. Teraz je tu a podporila nás v našej spomienkovej akcii,“ povedala.

Na otázku, ako hodnotí účasť predsedu SMK Pála Csákyho na tomto podujatí, povedala: „Pál Csáky je členom našej základnej organizácie, veď on je občanom Podunajských Biskupíc. Je tu právom ako občan, nie ako politik.“ Samotný Pál Csáky svoju prítomnosť odmietol akokoľvek komentovať.

K slovám predsedu Pavla Pašku, ktorý v piatok vyhlásil, že avizovaná neofiálna návšteva Sziliovej nie je šťastná, sa predsedníčka Csemadoku nechcela vyjadriť.

V tom, že organizácia pozýva na Slovensko maďarských verejných činiteľov, nevidí Elza Nagyová nič zvláštne. „Prečo by to bolo zvláštne, keď pozvanie príjmu, nájdu si čas a prídu ako súkromné osoby,“ povedala Nagyová.

debata chyba