Fico: V Maďarsku boduje len ten, kto sa prezentuje ako väčší Maďar

Premiér Robert Fico odmietol v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse názor, že Národná rada uznesením o nedotknuteľnosti Benešových dekrétov vyostrila vzťah s Maďarskom. Podľa neho sa naopak Slovensko stalo obeťou vnútropolitického boja v Maďarsku. Fico pozval Gyurcsánya na Slovensko - čítajte v článku...

10.10.2007 15:01
Fico Foto:
Predseda vlády Robert Fico
debata

„Tam môže bodovať len ten, kto sa prezentuje ako najväčší Maďar,“ povedal Fico. „Hľadajte príčiny tam, kde sú,“ dodal. „Pokiaľ viem, sú to maďarskí predstavitelia, ktorí zneužívajú takzvané súkromné návštevy na Slovensku k útokom proti slovenským inštitúciám. Okrem toho by som chcel pripomenúť, že deklaráciu Národnej rady podporili okrem maďarskej všetky slovenské parlamentné strany, aj opozičné.“

Nechceme, aby k nám prinášali šialenosti, odkázal Fico

Fico v rozhovore pre Die Presse vyjadril presvedčenie, že hlavnou príčinou je napätá vnútropolitická situácia v Maďarsku. „Tam môže bodovať len ten, kto sa zahraničnopoliticky prezentuje ako najväčší Maďar. Premiér Ferenc Gyurcsány je pod obrovským tlakom extrémnych nacionalistov zo strany pána Viktora Orbána. A tak sa zneužívajú zahraničné návštevy k propagandistickým vystúpeniam. U nás nemáme demonštrácie so zapaľovaním a ničením áut a nechceme, aby k nám niekto tieto šialenosti prinášal,“ povedal slovenský premiér v narážke na budapeštianske nepokoje z vlaňajšej jesene.

„Okrem toho šéf našej maďarskej strany pán Csáky nemá žiadnu inú tému okrem nacionalizmu. A pretože sa žiadne potláčanie menšín nekoná, potrebuje nejakú náhradu,“ dodal Fico.

Máme právo sa vyjdrovať k základniam, tvrdí premiér

V odpovedia na ďalšie otázky zopakoval odmietavý postoj k plánovanej americkej základni v Česku a Poľsku. „Trvám na tom, že tento projekt zvyšuje medzinárodné napätie a že by o tom mali vyjednávať USA, NATO a Rusko. Slovensko ako sused Česka a Poľska má právo sa k tomu vyjadrovať. A nedávno tiež americkí experti celý projekt spochybnili. Už keď som sa kriticky vyjadroval k irackej vojne, skoro ma ukrižovali. A medzitým sa ukázalo, že táto vojna je len o rope,“ zdôraznil Fico.

„A čo, sme vo výpredaji?“ pýtal sa Fico

Slovenský premiér tiež rozhorčene reagoval na výčitky, že slovenská vláda zabránila privatizácii bratislavského letiska viedenským konkurentom. „A čo sme vo výpredaji, kde si každý zoberie to, čo sa mu práve hodí? Rád by som počul, čo by sa hovorilo v rakúsku, keby sa všetky strategicky významné podniky ocitli v zahraničných rukách,“ argumentoval.

Fico pozval Gyurcsánya na Slovensko

Rastúce napätie medzi politikmi Slovenska a Maďarska majú riešiť už aj predsedovia vlád oboch krajín. Premiér Robert Fico pozval svojho maďarského kolegu Ferenca Gyurcsányho na návštevu Slovenska, informovala o tom televízia TA3.

Oficiálnu pozvánku mu včera odovzdal slovenský veľvyslanec v Budapešti Juraj Migaš. Stretnutie premiérov mala podľa Hospodárskych novín sprostredkovať Strana európskych socialistov.

debata chyba