Slováci odkladajú svadbu na neskôr

Zabitá sobota a veľa roboty okolo toho - aj takto niektorí mladí ľudia vysvetľujú, prečo sa vyhýbajú svadbe. Počet sobášov odložených na neskôr alebo celkom na Slovensku stále rastie. Rovnako aj priemerný vek pri vstupe do manželstva. Ten vlani dosiahol už 29 rokov, čím sa Slovensko výrazne priblížilo k západným krajinám Európy. Nemci sa v priemere sobášia ako tridsaťroční.

12.10.2007 07:00
nevesta - svadba - zámok Foto:
Ilustračné foto
debata

„Ešte sa mi nechce vydávať, nevidím dôvod. S priateľom žijem šťastne už deväť rokov, papier mi zatiaľ k tomu nechýba,“ hovorí 32-ročná Janka Vislocká z Bratislavy. Podľa prieskumu spoločnosti GfK medzi dvesto mladými ľuďmi do 25 rokov sa až tretina z nich nemieni nikdy vydať či oženiť.

Demografi však tieto výsledky spochybňujú. „My sme robili prieskum u vysokoškolákov Slovenska. Z 540 opýtaných iba necelé štyri percentá nehodlajú nikdy uzavrieť manželstvo,“ reagoval profesor Jozef Mládek z Katedry humánnej geografie a demogeografie Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave. Pripúšťa však, že čoraz viac mladých ľudí posúva manželstvo na neskôr alebo sa celkom rozhodne pre vzťah bez „potvrdenia“.

Pri sčítaní ľudu v roku 2001 každá šiesta dospelá osoba žila sama. Najvyšší podiel domácností jednotlivcov tvorili slobodní muži a ženy do 34 rokov a ovdovení muži a ženy nad 70 rokov. Oproti minulosti sa zvýšil podiel domácností jednotlivcov – slobodných mužov o 118 percent, v prípade slobodných žien to bol nárast o 72 percent. Predpokladá sa, že aj v budúcnosti sa bude počet domácností jednotlivcov naďalej zvyšovať.

V roku 2001 bolo vo vekovej skupine 20– až 24-ročných žien vydatých iba 27 percent, kým ešte desať rokov predtým tvorili vydaté ženy tejto vekovej skupiny takmer 60 percent. Podobne sa znížil podiel vydatých 25– až 29-ročných žien z pôvodných 80 percent na 63. A tento trend pokračuje.

„Na vek pri prvom sobáši a teda na rozhodnutie partnerov pre vstup do manželstva vplýva veľké množstvo faktorov. K tým najvýraznejším patrí predovšetkým snaha o vlastnú sebarealizáciu v oblasti vzdelania – dĺžka štúdia a prípravy na zamestnanie sa výrazne predĺžila. Tiež ide o budovanie si kariéry či nadobudnutie hmotného zabezpečenia,“ tvrdí Branislav Šprocha z Výskumného demografického centra v Bratislave.

K výraznému otočeniu vývoja podľa neho v budúcnosti pravdepodobne nedôjde. „Samozrejme, je možné, že hodnoty priemerného veku pri prvom sobáši sa môžu v najbližšom čase stabilizovať na určitej úrovni, zrejme o niečo nižšej, ako je súčasná úroveň západoeurópskych štátov, prípadne tiež nižšej, ako je tá súčasná na Slovensku, no od tej sa asi výrazne odlišovať nebudú,“ uzavrel.

Anketa: Kedy je najvhodnejší čas na svadbu?

Veronika Goldsteinová, 20 rokov

V mojom veku sa zatiaľ nechcem vydávať. Ešte by som to neskôr oľutovala… Stále by som si vravela, ešte toto som chcela zažiť a tamto miesto navštíviť. S manželom zaveseným na krku sa už ťažko dá niečo také podniknúť. Na tú pravú chvíľu počkám prinajmenšom päť či šesť rokov.

Igor Wiedermann, 15 rokov

Svadbu netreba mať hneď, ako si niekto nájde dievča. Ja sa ožením, až keď budem mať dvadsaťsedem, možno až tridsať rokov. Ideálne by totiž bolo, ak by som šiel na vysokú školu, trochu by som pocestoval po svete, neskôr si našiel prácu, zabezpečil sa… Svadba, deti a takéto veci, to by bolo až potom. Človek by si mal užiť slobodu ešte predtým, ako vhupne do… trvalého vzťahu.

Ivana Ryzá, 18 rokov

Predsa vtedy, keď je láska!. No je pravda, že obaja partneri by si mali najprv vytvoriť rodinné zázemie – byt, nejaké úspory, mali by pred svadbou chvíľu spoločne žiť. Kedysi sa ľudia oddávali skôr, na prahu dospelosti, dnes však platí postupka – kariéra, robota a až potom rodina, deti. Takže kedy? Najskôr okolo dvadsiateho piateho roku.

Antónia Trnková, 23 rokov

Plánovať si dátum svadby?! Veď to je predsa jedno. Keď to človek tuší a cíti, tak nech ide do toho, bez ohľadu na vek alebo na to, či má strechu nad hlavou, alebo nie. A navyše, hlavné slovo v otázke svadby bude mať vždy rodina. Ak niekto túži po deťoch či nebodaj už čaká dieťa, tak potom je to jasné, kedy. Hneď!

debata chyba